Gleznošanas ietekme uz pareiza satvēriena izveidi - Roģe, Marta (Latvijas Universitāte, 2019)
Martas Roģes kvalifikācijas darba tēma ir „Gleznošanas ietekme uz pareiza satvēriena izveidi”. Darba autore izvēlējās šo tēmu, jo uzskata, ka tas ir svarīgs priekšnoteikums, lai tiktu sekmīgi apgūta zīmēšana, gleznošana un pirms tiek uzsāktas skolas gaitas arī rakstīšana. Kvalifikācijas darba teorētiskajā daļā tika aplūkoti un analizēti dažādi svarīgi, ar satvērienu saistīti jautājumi un meklēti risinājumi izmantojot dažādus literatūras avotus. Praktiskā pētījuma laikā tika veiktas pārrunas ar bērniem, uzdodot jautājumus saistībā ar tēlotājdarbību, precīzāk, saistībā ar darbu, kurā izmanto guaša krāsas un otu, lai izprastu, kādas ir bērnu intereses konkrētajā jomā. Papildus pārrunām darba autore veica novērojumu un, apkopojot šo abu darbību rezultātus, izveidoja raksturojumu, bērniem, kuriem darbs ar guaša krāsām un otu sagādā grūtības vai nepatiku. Pētījuma laikā tika vērots vai bērnu nepatiku un grūtības ir iespēja mainīt. Kā risinājumi tika izmantoti literatūras avotos atrastie ieteikumi, bērna pašizpausmes attīstībai. Pēc darba veikšanas darba autore secina, ka nepatiku un grūtības veikt darbu ir iespēja mainīt, kā iespējamos risinājumus var izmantot diferencētus uzdevumus kā arī individuālu darbu ar bērnu iedrošinot viľu darboties arī kopā ar citiem bērniem. Kā darba mērķi darba autore izvirzīja iespēju teorētiski un praktiski pētīt gleznošanu kā pareiza satvēriena sekmētāju bērniem 3 – 4 gadu vecumā. Darba apjomu veido:  Lappušu skaits – 52  Attēlu skaits - 12  Tabulu skaits – 3  Pielikumu skaits - 11  Literatūras avotu skaits - 23 Atslēgas vārdi – Gleznošana, otas satvēriens, 3-4 gadi, attīstība.

The topic of Marta Roģe’s qualification paper is “The role of painting in development of proper writing grip”. The author chose this topic because they believe that it is an important prerequisite for the effective learning of drawing and painting, as well as for learning to write before starting school. The theoretical part of this qualification paper investigates and analyses various important issues related to a person’s grip and searches for solutions in various sources of literature. During the practical part of this research, to understand children's interests in this particular area, several children were interviewed, asking questions related to fine arts and, more specifically, to a task that involved the use of gouache colours and brushes. In addition to the interviews, the author was observing the children and summarised the results of these two activities, thus creating a characterisation of children who have trouble working with gouache and brushes, or who dislike it. During the study, the author was also observing whether it was possible to change this dislike and decrease the difficulty. For this, the author implemented various suggestions found in sources of literature concerning the development of the selfexpression of a child. Upon the completion of the study, the author concludes that both the levels of dislike and difficulty can be decreased by the use of differentiated instruction techniques and by working individually with children, encouraging them to work with other children as well. The aim of this study was to research, both in theory and in practise, the use of painting to facilitate the development of a correct grip for children aged between 3 and 4. The qualification paper consists of:  Number of pages – 52  Number of images – 12  Number of tables – 3  Number of attachments – 11  Number of literature sources – 23 Keywords – Painting, brush grip, age of 3-4, development
The role of painting in development of proper writing grip
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Gleznošana; Otas satvēriens; 3-4 gadi; Attīstība