Tehniskā glicerīna fermentācija bioūdeņraža iegūšanai no anaerobiem mirkoorganismiem - Rutkovska, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā pētīta baktēriju spēja veidot ūdeņradi tehniskā un analītiskā glicerīna anaerobās fermentācijas procesā. Pārbaudīta četru anaerobu baktēriju celmu ūdeņraža veidošanās produktivitāte seruma pudelīšu testsistēmas, kurās tika noteikta ūdeņraža koncentrācija šķidrajā un gāzes fāzēs. Produktīvākais celms pārbaudīts mūsu laboratorijā konstruētajās bioreaktoru testsistēmās. Izmantotās metodes un izveidotās testsistēmas ļauj salīdzinoši novērtēt substrātu un producentu produktivitāti. Eksperimentos ar seruma pudelīšu testsistēmām tika noskaidrots, ka no izvēlētajām anaerobo baktēriju kultūrām visproduktīvākā bija E. aerogenes, tādēļ tā tika izvēlēta eksperimentiem bioreaktora testsistēmā. Eksperimentos ar bioreaktoriem secināts, ka tie ir darbspējīgi, tomēr tiem nepieciešamas vairākas konstrukcijas izmaiņas, kas uzlabotu bioreaktoru hermētismu. Atslēgas vārdi: bioūdeņradis, tehniskais glicerīns, biokonversija, gāzu fermentācija.
Techical glycerol fermentation for bio-hydrogen production from anerobic microorganisms
Keywords: Bioloģija