Pavēle bruņotajos spēkos kā administratīvais akts un tā izdošanas kārtība - Kušners, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2009)
Armija ir valsts aizsardzības nodrošinātājs valstī un arī iekšējās drošības garants iedzīvotājiem. Viena no personas pamatvajadzībām ir drošība. Latvijā valsts aizsardzības funkcijas veic Nacionālie bruņotie spēki. Latvija jau vairākus gadus ir pilntiesīga Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (turpmāk – NATO) dalībvalsts. Būt pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē nozīmē ne tikai tiesības saņemt palīdzību draudu gadījumā no citām NATO dalībvalstīm, bet arī pienākumus piedalīties starptautiskās miera nodrošināšanas misijās, noteiktu budžetu valsts aizsardzībai. Disciplīna ir bruņoto spēku pamatelements, kas liecina par vienas vai otras vienības kaujas spējām un spēku sagatavotību. Tomēr pavēle kā karavīra „pamatlikums” var nebūt tikai kaujas laikā, pavēle ir arī administratīvais akts, kas nodibina, groza, konstatē vai izbeidz konkrētas tiesiskās attiecības. Pavēles kā administratīva akta analīze Latvijas tiesību zinātnē ir maz pētītā tēma, tādēļ autoram ir interesanti analizēt un pētīt jautājumus, kas ir aktuāli kaut nelielai sabiedrības daļai, taču ļoti nozīmīgam un svarīgam personu kopumam – profesionālā dienesta karavīriem, kā arī tām personām, kuras nākotnē savu karjeru saista ar profesionālo dienestu. Maģistra darba mērķis ir sniegt priekšstatu lasītājam par pavēli bruņotajos spēkos kā administratīvo aktu, tā pazīmju identificēšanu, pavēļu veidiem, to nošķiršanu no iekšējiem lēmumiem, pavēļu (administratīvo aktu) izdošanas specifisko kārtību, pavēles par disciplinārsodīšanu specifisko apstrīdēšanas kārtību.

The army secures the state defendance and is the inner safety guarantee for the population. One of the person’s basic needs is safety. National Armed Forces performs the protection/guarding functions in Latvia. Latvia is already several years full-fledged member of Northern Atlantic Treaty Organisations (further – NATO). To be in the world’s strongest military alliance means not only to receive the support from other NATO member countries in case of danger but also responsibility to take part in the international peace guaranteeing missions, to assign the budget for the defendance. Military discipline is basic element of the Army. The author, as officer in the National Armed Forces with more than 8 years professional experience in the leading, considers it interesting to find the answers to questions about the order as administrative act. The theme of the master’s paper is topical among solders of professional military service and persons, who wants to serve in the army. The aim of the master’s paper is to give the reader insight about the order as administrative act in the army, identification of order’s marks and orders forms.
Order in the army forces as administrative act and its issue procedure
Keywords: Tiesības