Naudas soda piemērošanas problēmas nodokļu lietās. - Vasiļjeva, Līga (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Naudas soda piemērošanas problēmas nodokļu lietās”. Darbā tiek apskatīts un analizēts ne bis in idem princips un tā piemērošana nodokļu lietās, kur naudas soda piemērošanas problēma izpaužas tajā apstāklī, ka persona par pārkāpumu vienreiz jau sodīta (ar soda naudu), tādējādi atkārtota soda (naudas soda) piemērošana nodokļu lietā ir uzskatāma par dubultās sodīšanas principa pārkāpumu. Darba mērķis ir raksturot un izvērtēt naudas soda piemērošanas problēmas saskaņā ar principa ne bis in idem pārkāpumiem nodokļu lietās. Darba iztirzājumā, kas sastāv no divām nodaļām un piecām apakšnodaļām, tiek dots ieskats un aprakstīts dubultās sodīšanas nepieļaujamības princips mijiedarbībā ar citiem tiesību principiem, aprakstīta Latvijas tiesību normās nostiprinātā dubultās sodīšanas nepieļaujamības principa atbilstība starptautiskajās tiesību normās nostiprinātajam ne bis in idem principam, veikts tiesību normu salīdzinājums un analīze attiecībā uz principa ne bis in idem piemērošanas teritoriālo apjomu un principa aizsardzības apjomu, veikta principa ne bis in idem elementu: „bis” un „idem” analīze, salīdzināta administratīvā naudas soda un nodokļu soda naudas normatīvā bāze, analizējot tiesību normu, kurās noteikta atbildība par nodokļu pārkāpumiem, dublēšanās Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un likumā „Par nodokļiem un nodevām”, kā arī analizēti dubultās sodīšanas nepieļaujamības principa pārkāpumi nodokļu lietās, ņemot vērā principa elementu „bis” un „idem” izpildīšanās priekšnoteikumus. Darbs izstrādāts uz 50 lapām, darba tapšanā izmatojot 36 dažādus literatūras avotus –normatīvos aktus (Starptautiskās konvencijas, LR likumus), Administratīvo tiesu praksi, Eiropas Cilvēktiesību tiesu judikatūru, publikācijas juridiskajā literatūrā, doktora disertāciju un Tieslietu Ministrijas pasūtītu pētījumu.

The theme of the Bachelor’s thesis is „Issues of applying tax fees”. The author of the thesis has examined and analysed ne bis in idem principle and the application of it in tax affairs, where the problem of applying the fine presents itself in a way that the person who has already been punished (by a fine) for the violation of law. Hence the application of fine in tax affair is being considered to be a violation of the principle of double jeopardy. The main aim of the thesis is to describe and examine problems of the application of a fine in accordance with the violation the principle of ne bis in idem in tax affairs. The body of the thesis consists of two chapters and five sub-sections. The insight of principle of inadmissibility of double jeopardy is given and it is described in interaction with other principles of law. It also describes the compliance with the principle of inadmissibility of double jeopardy established in Latvian legal norms with the ne bis in idem principle established in international legal norms. The comparison of legal norms and the analysis is being carried out in relation with ne bis in idem principle’s geographic scope application and protection of the principle. The analysis of both ne bis in idem elements: „bis” and „idem” is being carried out, comparison given for normative basis of administrative fine and tax penalty by the analysis of legal norms which regulate the liability of tax violations, the overlapping in Latvian Administrative Violations Code and the Law „On Taxes and Fees”. The thesis also offers an analysis of the violations of principle of inadmissibility of double jeopardy in tax affairs taking into account preconditions of execution of the principle's elements "bis" and "idem". The thesis consists of 50 pages; there are 36 sources of reference, some of which are: laws and regulations (international conventions, laws of the Republic of Latvia), Latvian Administrative Case-Law, European Court of Human Rights judicature, publications in legal literature, doctoral theses and a study commissioned by the Latvian Ministry of Justice.
Problems with applying tax penalties.
Keywords: Juridiskā zinātne