Vēja ātruma ilgtermiņa izmaiņas un vēja enerģijas izmantošanas iespējas Piejūras zemienē - Šteinarte, Linda (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā tiek analizētas vidējā vēja ātruma ilggadīgās izmaiņu tendences pēc 7 meteoroloģisko novērojumu staciju datiem - Ainaži, Kolka, Liepāja, Mērsrags, Pāvilosta, Skulte un Ventspils no 1971. līdz 2009.gadam un vēja virzienu atkārtojamība Kolkas meteoroloģisko novērojumu stacijas piemērā. Pēc iegūtajiem datiem ir izvērtēta vēja ātruma mainība un, veicot vēja ātruma pārrēķinu 50, 80 un 100 m augstumā, raksturots vēja enerģijas potenciāls Piejūras zemienē.

This Bachelor`s thesis work contains the analysis of the long-term changes ir mean wind speed in 7 meteorological observation stations in Latvia – Ainaži, Kolka, Liepāja, Mērsrags, Pāvilosta, Skulte and Ventspils – over the period from 1971. to 2009., and also the repeatability of wind direction in the example of Kolka meteorological observation station. According to the data obtained, the variability of wind speed was evaluated. The wind energy potential in the Coastal Lowland was assessed by performing the conversion of wind speed to the heights of 50, 80, 100 m.
Long-term changes in wind speed and possible wind energy uses in Coastal lowlands
Keywords: Ģeogrāfija