Covid-19 pārslimošanas sekas un to ietekme uz dzīves kvalitāti smagos un vidēji smagos saslimšanas gadījumos - Šteinberga-Birziņa, Lilita (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma: Covid-19 pārslimošanas sekas un to ietekme uz dzīves kvalitāti smagos un vidēji smagos saslimšanas gadījumos. Tēma ir aktuāla, jo kopš 2019. gada vīruss strauji un plaši izplatījies visā pasaule, izraisot daudz dažādas izmaiņas cilvēku veselībā, dzīves kvalitātē un ikdienas dzīvē. Tomēr joprojām ir daudz neatbildētu jautājumu un neatrastu risinājumu, kā arī informācijas par vīrusa ietekmi un sekām illgtermiņā gan uz pārslimojušo veselību, gan dzīves kvalitāti. Pasaules veselības organizācija uzsver, ka pārslimojušie saskaras “parasti 3 mēnešus no Covid-19 sākuma ar simptomiem, kas ilgst vismaz 2 mēnešus un nav izskaidrojami ar alternatīvu diagnozi”, kas rada papildus nepieciešamību aplūkot pašreizējo situāciju attiecībā uz cilvēku veselības un dzīves kvalitātes izmaiņām pēc Covid-19 pārslimošanas ilgtermiņā. Bakalaura darbā tiek aplūkota Virdžīnijas Hendersones māsu teorija Covid-29 pacientu/pārslimojušo kontekstā, analizējot un izvērtējot viņu vajadzības un māsas nozīmību šo vajadzību izprašanā un piepildīšanā. Hipotēze: Covid-19 pārslimojušajiem ir vērojamas nopietnas veselības stāvokļa izmaiņas un pārslimošanas sekas atkarībā no pārslimošanas smaguma pakāpes. Darba uzdevumi: 1.Analizēt V. Hendersones māszinību teoriju Covid-19 pārslimošanas seku un to ietekmes uz pārslimojušo dzīves kvalitāti kontekstā. 2.Veikt literatūras analīzi par vīrusu Covid-19, tā veidiem un ilgtermiņa veselības sekām vidēji smagos un smagos saslimšanas gadījumos. 3.Izveidot aptaujas anketas Covid-19 pārslimojušajiem. 4.Veikt pārslimojušo aptauju. 5.Apkopot un analizēt iegūtos datus par Covid-19 pārslimošanas sekām un to ilgtermiņa ietekmi uz veselību un dzīves kvalitāti. 6.Veikt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus. Pētījuma metode un instruments: pētījumā izmantota kvantitatīvā metode, aptaujas anketa interneta vidē. Dati iegūti no 130 respondentiem. Pētījuma rezultāti: apkopojot datus un veicot to analīzes rezultātā radās secinājumi, ka Covid-19 pārslimojušie piedzīvo nopietnas veselības stāvokļa un dzīves kvalitātes izmaiņas atkarībā no pārslimošanas smaguma pakāpes, kā arī cilvēka indivduālas izpratnes un subjektīvā redzējuma par dažādu kritēriju izvērtējumu un ietekmi. Atslēgvārdi: Covid-19, ilgais covid, dzīves kvalitāte, veselības izmaiņas, ilgtermiņa ietekme

Bachelor's thesis: The Consequences of Covid-19 Disease and Their Impact on the Quality of Life in Severe and Moderate Cases. The topic is relevant because the virus has spread rapidly and widely around the world since 2019 causing many different changes in people's health, daily routine and quality of life. However, there are still many unanswered questions and unresolved solutions, as well as information on the long-term effects and consequences of the virus on both the health and quality of life of Covid-19 patients. The World Health Organization emphasizes that patients face "symptoms that last for at least 2 months and cannot be explained by an alternative diagnosis, usually within 3 months of the onset of Covid-19", which makes it necessary to look further at changes in human health and quality of life after Covid-19 in long term. The bachelor's thesis examines Virginia Henderson's nursing theory in the context of Covid-29 patients / sufferers, analyzing and evaluating their needs and the role of nurses in understanding and fulfilling those needs. Hypothesis: Covid-19 sufferers experience serious changes in their health and sequelae depending on the severity of the disease. Tasks: 1. To analyze V. Henderson's nursing theory in the context of the consequences of Covid-19 disease and their impact on the quality of life of patients. 2. To analyze the literature on the Covid-19 virus, its types and long-term health consequences in moderate to severe cases. 3. To design a questionnaire for Covid-19 sufferers. 4. To conduct the survey of the diseased. 5. To collect and analyze the data obtained on the consequences of Covid-19 transmission and their long-term effects on health and quality of life. 6. To draw conclusions and make proposals. Research method and tool: the research uses a quantitative method, a questionnaire in the Internet environment. Data were obtained from 130 respondents. Results of the study: The data were collected and analyzed to suggest that Covid-19 sufferers experience serious changes in their health and quality of life, depending on the severity of the disease and the individual's understanding and subjective perception of the various criteria. Keywords: Covid-19, long-covid, quality of life, health changes, long term effects
The Consequences of Covid-19 Disease and Their Impact on the Quality of Life in Severe and Moderate Cases
Keywords: Medicīna; Covid-19; ilgais covid; dzīves kvalitāte; veselības izmaiņas; ilgtermiņa ietekme