C/C++ bibliotēku saskarņu izveide Python valodai - Glagoļevs, Alberts (Latvijas Universitāte, 2017)
Šajā darbā tiek pētīta C/C++ bibliotēku saskarņu veidošana Python valodai. Saskarnes ļauj izmantot C/C++ bibliotēkas kodu no Python. Manuālā saskarņu rakstīšana nav praktiskā dažādu iemeslu dēļ. Daudzas reālas Python bibliotēkas, kuras izveidotas no C/C++ bibliotēkām, izmanto dažādus rīkus – bibliotēkas un koda ģeneratorus, kuri atvieglo saskarņu veidošanu. Tieši šiem rīkiem ir veltīts darbs. Darba mērķis ir salīdzināt pēc iespējas visus aktuālus rīkus. Ievērojama daļa no darba ir, patstāvīgi izveidoti, piemēri saskarņu veidošanai, izvēlētai reālai C un C++ bibliotēkai. Balstoties uz izveidotiem piemēriem, un rīku dokumentāciju ir veikta rīku analīze un salīdzināšana.

This work studies C/C++ library interface creation for Python language. Interfaces let use C/C++ library code from Python. Manual interface writing is not practical for variety of reasons. Many real Python libraries which created from C/C++ libraries, are using different tools – libraries and code generators, which simplify interface creation. Work is dedicated to this tools. Goal of this work is to compare most of the known tools. Significant amount of work consists of self created examples of interface creation to real C and C++ libraries. Analysis and comparison of tools is done based on created examples and documentation.
C/C++ library interface creation for Python
Keywords: Datorzinātne; C/C++ bibliotēku saskarnes Python valodai; Python paplašinājumi; ctypes; cffi; Cython