Kāds radošumam ar to sakars? Telpas pagaidu lietošanas loma Rīgas jaunā radošā kvartāla veidošanā - Zemīte, Madara (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs aplūko radošās telpas konstruēšanu, pagaidu lietošanas apstākļos, veidojot Jauno radošo kvartālu (JRK) Rīgā. Argumentējot, ka caur pagaidu lietošanas simbolisko un materiālo telpu kultūras industriju pārstāvji var realizēt individuālus un grupas mērķus, kā arī piekļūt pilsētvides resursiem. Galvenās datu gūšanas metodes ir strukturētas, nestrukturētas, līdzi došanās intervijas un līdzdalīgais novērojums. Būtiskākie secinājumi atklāj, ka ar JRK teritorijas apguvi, kultūras darbinieki piedalās pilsēta veidošanā, kā arī piekļūst pilsētvides resursiem piešķirot vērtību pagaidu izmantojamas telpas materialitātei, kā arī uz sabiedrisko labumu orientētam kultūras darbam. Būtiskas ir savstarpējās attiecības JRK, tajā pašā laikā kvartāla veidotājus pavada nedrošības sajūta.

The Bachelor’s thesis explores the construction of interim creative space in the development of the Jaunais radošais kvartāls (JRK) in Riga, arguing that the symbolic and material space of interim use enables representatives of cultural industries to realize individual and group goals, and to gain access to urban resources. The main data gathering methods employed are semi-structured and unstructured – go-along interviews and participant observation. The key take-away is that, through claiming the territory of JRK, cultural workers take part in city development and access urban resources, placing value on the materiality of interim space, as well as on cultural work aimed towards creating benefits for the public. Relationships are key at JRK, even as a sense of insecurity looms over its users.
What does creativity have to do with it? The role of the interim space in the development of a new creative quarter in Riga
Keywords: Antropoloģija; radošie kvartāli; pagaidu lietošanas telpa; autentiskums; autonomija; pilsētas attīstība