Dispozicionālā optimisma saistība ar stresu un apmierinātību ar dzīvi divās vecuma grupās - Veļmožko, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistības starp dispozicionālu optimismu,stresu un apmierinātību ar dzīvi divās vecuma grupās. Tika pārbaudītas divas hipotēzes: dispozicionālais optimisms pozitīvi korelē ar apmierinātību ar dzīvi, un dispozicionālais optimisms negatīvi korelē ar stresu. Pētījuma piedalījās 146 cilvēki (85 sievietes un 61 vīrietis,vidējais vecums M=36,49, SD=11,72). Arī tika salīdzināti divu vecumgrupu rādītāji dispozicionālājā optimismā, stresā, un apmierinātībā ar dzīvi un šo rādītāju saistības: jaunie cilvēki vecumā no 18 līdz 30 gadiem (n=63), un vidēja vecuma pieaugušie vecumā no 40 līdz 60 gadiem (n=60).Darba ietvaros tika izmantotas trīs metodes: Apmierinātības ar dzīvi skala, (Satisfaction with Life Scale, SWLS; Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985), Uztvertā stresa skala,(Perceived Stress Scale, Cohen, Kamarck, & Mermelstein, 1983), un Dzīves orientācijas tests,(Revised Life Orientation Test, LOT-R; Scheier,Carver, & Bridges, 1994), kas tika adaptēts bakalaura darba ietvaros.Tika atrasta statistiski nozīmīga pozitīva korelācija starp dispozicionālu optimismu un apmierinātību ar dzīvi, un statistiski nozīmīga negatīva korelācija starp dispozicionālu optimismu un uztverto stresu, kas apstiprina abas izvirzītas hipotēzes. Jauniešiem un vidēja vecuma cilvēkiem vidēji rādītāji apmierinātības ar dzīvi un optimisma skalās ir līdzīgi, statistiski nozīmīgas atšķirības tika konstatētas tikai stresa skalā. Salīdzinot apakšgrupas minētās saistībās, tika atklāts, ka vidēja vecuma cilvēkiem dispozicionālais optimisms ir cieši saistīts ar uztverto stresu, tajā pašā laikā jauniešu vecuma grupā statistiski nozīmīgas saistības starp optimistisku dispozīciju un stresu netika atklātas.Dispozicionālā optimisma un apmierinātības ar dzīvi sakarībās statistiski nozīmīgas atšķirības starp divām grupām netika atklātas.

The main purpose of this study was to examine the relationship between dispositional optimism, stress and life satisfaction in two age groups. There were two hypotheses proposed:dispositional optimism positively correlate with life satisfaction and dispositional optimism negatively correlate with stress. Total of 146 people participated and this study (85 women and 61 men, mean age M=36,49, SD=11,72). As well a comparison between two age groups’ measures in dispositional optimism, stress and life satisfaction, and its relations took place: young people aged 18-30 years old (n=63) and middle-age adults aged 40-60 years old (n=60).The methods used for this study were Satisfaction with Life Scale, (SWLS; Diener,Emmons, Larsen, & Griffin, 1985), Perceived Stress Scale, (PSS; Cohen, Kamarck, &Mermelstein, 1983) and Revised Life Orientation Test, (LOT-R; Scheier, Carver, & Bridges,1994).A statistically significant positive correlation between dispositional optimism and life satisfaction as well as a statistically significant negative correlation between dispositional optimism and stress were found, therefore both study hypotheses are confirmed.Young and middle-aged people show similar levels of dispositional optimism and life satisfaction, statistically significant difference only found in stress scale. Compared the subgroups in mentioned interactions, it was discovered that dispositional optimism is strongly related to perceived stress in middle-age group, and at the same time no significant correlation between optimistic disposition and stress was found in younger group. In dispositional optimism and life satisfaction relations no statistically significant differences between two groups were found.
The relation of dispositional optimism to stress and life satisfaction in two age groups
Keywords: Psiholoģija