Sūnu sugu daudzveidība saistībā ar atmirušās koksnes parametriem vecos dabiskos egļu mežos - Verpakovska, Evita (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījumā salīdzināts sūnu sugu sastāvs uz dažādiem atmirušās koksnes veidiem (kritalām, stumbeņiem, sausokņiem), kā arī analizēta substrāta parametru (sadalīšanās pakāpes, diametra, garuma) ietekme uz sūnu sugu daudzveidību. Kopumā uz visiem atmirušās koksnes veidiem konstatētas 46 sūnu sugas (33 lapu un 13 aknu sūnas). Konstatētas atšķirības sūnu sugu sastāvā starp atmirušo stāvošo koksni (stumbeņiem un sausokņiem) un kritalām. Novērota sadalīšanās pakāpes ietekme uz kritalu sūnu sugu skaitu, savukārt koksnes diametrs un garums neietekmēja sūnu sugu skaitu nevienā no atmirušās koksnes veidiem.

In this study, bryophyte species composition was compared between different types of coarse woody debris (standing deadwood – stumps and snags, and fallen logs). Besides, the influence of substrate parameters (decay stage, diameter, and length) was analysed on bryophyte species diversity. In total, 46 bryophyte species (33 mosses, 13 liverworts) were found on all CWD types. Differences of bryophyte species composition were found between standing deadwood (stumps and snags) and fallen logs. Bryophyte species richness on logs was related with decay stage, while neither diameter, nor length significantly influenced bryophyte species richness on studied CWD types.
Bryophyte species diversity in relation with dead wood characteristics in old natural spruce forests
Keywords: Bioloģija