Motīvu, tēlu un simbolu poētika: Aspazijas liriskā biogrāfija “Raganu nakts” mūsdienu kontekstā - Kaufmane, Amanda (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā "Motīvu, tēlu un simbolu poētika: Aspazijas liriskā biogrāfija “Raganu nakts” mūsdienu kontekstā” ar jaunās kritikas principiem tiek pētīta liriskās biogrāfijas motīvu, tēlu un simbolu atklāsme. Darba mērķis ir atklāt tos Aspazijas dzejas motīvus, tēlus, simbolus un to izmantošanas paņēmienus, kas pamatotu Aspazijas dzejas aktualitāti gan vēstures, gan mūsdienu kontekstā. Izpētīts krājuma tapšanas laika vēsturiskais konteksts dzejnieces biogrāfijas un kritiķu atzinumu aspektā. Ar tuvlasījuma metodi atklātas motīvu, tēlu un simbolu funkcijas Aspazijas dzejā un pielietoti jaunās kritikas principi dzejas interpretācijai mūsdienu kontekstā. Pētījums ar jaunās kritikas metodoloģiju parāda Aspazijas dzejas unikalitāti dažādos laikmeta griezumos. Atslēgas vārdi: jaunā kritika, Aspazija, tēli, motīvi, simboli, tuvlasījums

The bachelor's thesis "The poetics of motifs, characters, and symbols: Aspazija's lyrical biography “Raganu nakts” in the contemporary context" explores the revelation of motifs, characters, and symbols in the lyrical biography using the principles of New Criticism. The aim of the work is to uncover those motifs, characters, and symbols in Aspazija's poetry, and the techniques of their use, which would justify the relevance and uniqueness of Aspazija's poetry in both historical and contemporary contexts. The historical context of the creation of the collection is explored from the perspectives of the poetess's biography and critics' opinions. Through the method of close reading, the functions of motifs, charcters, and symbols in Aspazija's poetry are revealed, and the principles of New Criticism are applied for the interpretation of poetry in a contemporary context. The study, using the principles of New Criticism, demonstrates the uniqueness of Aspazija's poetry across different eras. Keywords: New Criticism, Aspazija, characters, motifs, symbols, close reading.
The poetics of motifs, characters, and symbols: Aspazija's lyrical biography “Raganu nakts” in the contemporary context
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; jaunā kritika; Aspazija; motīvi; tuvlasījums; New Criticism