Uztura atbilstība ziemeļvalstu diētai un adipozitātes saistība Latvijas vispārējā populācijā - Pokela, Julia Maria Katariina (Latvijas Universitāte, 2022)
Mērķis Šajā darbā izklāstītā pētījuma vispārējais mērķis bija novērtēt Jaunās Ziemeļvalstu diētas (JZD) rezultāts, novērtējiet saistību starp JZD punktu (JZDP) skaitu un vispārējo, vēdera un viscerālo aptaukošanos, izmantojot Jaunās Ziemeļvalstu diētas rezultātu kā rādītāju diētas ievērošana un antropometriskie mērījumi, tostarp ĶMI, viduklis apkārtmērs (VA), sagitālais vēdera diametrs (SAD) un vidukļa un gurnu attiecība (VGA) kā aptaukošanās indikatoru. Materiāls un metodes Dizains Pētījums ir potenciālā kohorta. Galvenā ekspozīcija bija ekspozīcija un Jaunās Ziemeļvalstu diētas ievērošana tiek klasificēta kā zema, vidēja un augsta adhēzija. Galvenais iznākums bija vispārēja, vēdera un viscerālā aptaukošanās, mēra pēc ĶMI, vidukļa apkārtmēra, vēdera-sagitāla diametra un gurnu-vidukļa attiecība. Jaunās Ziemeļvalstu diētas punktu skaits (JZDP) tika izmantots, lai noteiktu, vai tiek ievērota Jaunā Ziemeļvalstu diēta. Pārtikas biežuma aptauja, pamatojoties uz atmiņas atsaukšanu un kura ietvaros tika veikti 22 jautājumi par diētu un ēšanas paradumiem GISTAR pētījumā un saskaņā ar uztura paradumiem Jaunās Ziemeļvalstu diētas rezultāts bija aprēķināts. Dalībnieki tika tālāk sadalīti pēc viņu JZD rezultāta zemajos, vidējas un augstas ievērošanas grupas ar cieņu. Savākto statistiskā analīze dati tika veikti, izmantojot IBM SPSS Statistics. Tika ņemta vērā P vērtība <0,05 statistiski nozīmīgi. Iestatījums: Latvija. Šis pētījums tika veikts Institūtā Klīniskajā un Profilaktiskā medicīna, Latvijas Universitāte. Subjekti Vispārējā populācija šajā pētījumā ir personas vecuma grupā no 40-64 gadi no GISTAR studiju (LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts). Pētījuma grupā ir 969 indivīdi. Iekļaušanas kritēriji bija personas vecumā no 40 līdz 64 gadiem, kuras piedalījās GISTAR pētījumā. Izslēgšanas kritēriji tika diagnosticēta kuņģa-zarnu trakta patoloģija. Diskusija Aptaukošanās bija izplatīta pētījuma paraugā, īpaši sievietēm respondenti. Augsta aptaukošanās dalībnieku izplatība varēja ietekmēt rezultātus JZD ievērošana. Nebija būtiskas korelācijas starp JZD punktu skaitu un ĶMI,vai JZD rezultāts un VAD. Starp JZD punktu skaitu bija vāja negatīva korelācija un WC. Secinājumi JZD ievērošana vīriešiem bija zemāka nekā sievietēm. JZD ir iespējams, ir apgriezti saistīts ar vēdera aptaukošanos. Bija nozīmīgs saistība starp JZD adhēzijas grupām un VGA. Asociāciju nebija starp JZD adhēzijas grupām un VAD. Atslēgas vārdi: Jaunā Ziemeļvalstu diēta, reģionālā diēta, uztura rādītājs, vēdera aptaukošanās, viscerālā aptaukošanās

Aim The general aim of the research presented in this thesis was to evaluate New Nordic Diet score, evaluate the associations between NND score and general, abdominal and visceral obesity by using the New Nordic Diet score as an indicator of adherence to the diet, and anthropometric measurements including BMI, waist circumference (WC), and sagittal abdominal diameter (SAD) and waist-hip ratio (WHR) as indicators of obesity. Material and methods Design: Study is a prospective cohort. Main exposure was the exposure and adherence to the New Nordic Diet (NND), adherence is categorized as low, medium and high adherence. Main outcome was general, abdominal and visceral obesity, measured by BMI, waist circumference, abdominal-sagittal diameter and hip-to-waist ratio. New Nordic Diet score (NNDS) was used to measure adherence to the New Nordic diet. Food frequency questionnaire (FFQ) based on memory recall and consisting of 22 questions about diet and eating habits was conducted as a part of GISTAR study and according to the dietary habits a New Nordic diet score was calculated. Participants were further divided according to their NND score into low, medium and high adherence groups respectfully. Statistical analysis of the collected data was performed by using IBM SPSS Statistics. P-value <0.05 was considered statistically significant. Setting: Latvia. This research was conducted in the Insitute of Clinical and Preventive Medicine, University of Latvia. Subjects: The general population in this study means individuals in age group from 40-64 years from the GISTAR study (LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts). The study group consists of 969 individuals. Inclusion criteria was individuals age of 40-64 years who took part in GISTAR study. Exclusion criteria was diagnosed gastrointestinal pathology. Discussion: Obesity was prevalent in the study sample, especially in female respondents. High prevalence of obese participants may have affected the results of NND adherence. There was no significant correlation between NND score and BMI, or NND score and SAD. There was a weak negative correlation between NND score and WC. Conclusions: Adherence to NND was lower in men compared to women. NND is likely to be inversely associated with abdominal obesity. There was a significant association between NND adherence groups and WHR. There was no association between NND adherence groups and SAD. Key words: New Nordic diet, regional diet, dietary score, abdominal obesity, visceral obesity
Adherence to the Nordic Diet and Obesity in General Population in Latvia
Keywords: Medicīna; New Nordic diet; Regional diet; Dietary score; Abdominal obesity; Visceral obesity