Ergonomiskie riski putnu kaušanas un sadales līnijas nodarbinātajiem - Eglītis, Dainis (Latvijas Universitāte, 2014)
Ergonomiskie riski putnu kaušanas un sadales līnijas nodarbinātajiem. Maģistra darbs, 99 lappuses, 22 attēli, 9 tabulas, 48 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. ERGONOMIKA, RISKU NOVĒRTĒŠANA, IEJAUKŠANĀS, MIOMETRIJA, PUTNKOPĪBA. Darbā ir analizēti ergonomiskie darba vides riski vienā no Latvijas putnu kaušanas un sadales līnijām, izmantojot slodzes galveno rādītāju metodi un RULA metodi ātrai augšdelmu noslodzes novērtēšanai. Pētījuma ietvaros veikta arī darbinieku aptauja un tās analīzē, kā arī veikti darbinieku muskuļu noguruma parametru mērījumi, izmantojot ierīci MYOTON 3. Pētījumā pierādīts, ka putnu kaušanas un sadales līnijā nodarbinātie ir pakļauti lielām fiziskām slodzēm un biežām monotonām roku kustībām. Darba procesā roku un kāju muskuļi strādā ar pārslodzi. Darbā ir izstrādātas praktiskās rekomendācijas konstatēto ergonomisko darba vides risku samazināšanai.

Ergonomic risks on poultry processing line. Master's thesis, 99 pages, 22 figures, 9 tables, 48 literature references, 4 appendices. In Latvian. ERGONOMICS, RISK ASSESSMENT, INTERVENTION, MIOMETRY, POULTRY FARMING. Ergonomic risks in one of Latvian poultry processing lines, using Key indicator method and Rapid upper limb assessment method, are analyzed in the master's thesis. During study data from employee questionnaires are collected and analyzed. Employees muscles fatigue were measured by device MYOTON 3. Overloads and constant monotone arm movements for poultry processing line employees were proven in the study. During work process employee`s arms and legs muscles are overloaded. In the master's thesis practical recommendations for identified ergonomic risk reduction are developed.
Ergonomic risks of employees at the poultry slaughtering and distribution line
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze