Parlamentāras kontroles institūta būtība - Kuzņecovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs ir veltīts parlamentārās kontroles institūtam. Līdz šīm, Latvijas tiesību zinātnieki nebija veltījuši pietiekami daudz uzmanības šīm institūtam, neskatoties uz to, ka tas ir viens no varas dalīšanas principa ievērošanu veicinošiem mehānismiem. Darba mērķis ir izpētīt parlamentārās kontroles institūta būtību un izvirzīt pilnveidošanas un uzlabošanas priekšlikumus Latvijas regulējumam. Pētījuma rezultātā autors secināja, ka parlamentārā kontrole ir viena no demokrātiskas valsts būtiskākajām sastāvdaļām, ar kuras palīdzību tautas vēlēts orgāns koriģē citu valsts orgānu darbību. Kā arī, Latvijā ir nepieciešams pilnveidot un modificēt pašreizējo regulējumu, lai nodrošinātu konstitucionālo stabilitāti un valsts orgānu darbības efektivitāti.

The work is devoted to the institute of the parliamentary control. Until now, in Latvia law scholars haven’t attracted enough attention for this legal institute, despite that it is one of separation of power incentive mechanism. The aim of this work is to explore the nature of institute of the parliamentary control and put improvement proposals for Latvian legal regulations. In the result author made a conclusion, that parliamentary control is the one of the vitals parts of the democratic states, by which peoples elected organ rectify other public authority activities. Furthermore, it’s necessary in Latvia to improve and modify current regulations for reinforcement constitutional stability and efficiency of activities if the public authority.
The essence of the institute of Parliamentary control
Keywords: Juridiskā zinātne; parlamentārā kontrole; parlaments; parlamentārisms; varas dalīšana; politika un tiesības