Apdrošināšanas krāpšana saistībā ar automašīnu zādzībām - Kalēja, Madara (Latvijas Universitāte, 2013)
Apdrošināšanas krāpšana ir viena no nopietnākajām apdrošināšanas kompāniju problēmām ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē, ar to tiek nodarīti milzīgi zaudējumi apdrošināšanas kompānijām. Apdrošināšanas krāpšanas novēršana ir nesaraujami saistīta gan ar ekonomisko situāciju valstī, gan indivīdu tiesiskās apziņas līmeni. Apdrošināšanas krāpšanas gadījumi, kas saistīti ar inscenētām automašīnu zādzībām, ir ar tendenci palielināties, pamatojoties uz vēlmi gūt materiālu labumu un atbrīvoties no finansiāla rakstura saistībām. Maģistra darbs izstrādāts ar mērķi iepazīstināt lasītājus ar apdrošināšanas krāpšanas jēdzienu, jēdziena vēsturisko evolūciju, apdrošināšanas krāpšanas sastāvu un problēmjautājumiem, kas rodas, izmeklējot un pierādot šāda veida noziegumus. Uzmanība tiks vērsta arī uz tiesu prakses analīzi, to nevienveidību, interpretējot un piemērojot tiesību normas, jo noziedzīgu nodarījumu kvalifikācijā, kas izdarīti visai līdzīgos apstākļos, bieži tiek sniegts diametrāli pretējs juridiskais izvērtējums. Maģistra darba ietvaros autore piedāvās iespējamos risinājumus apdrošināšanas krāpšanas apkarošanai un sniegs priekšlikumus Krimināllikuma grozījumiem attiecībā uz apdrošināšanas krāpšanu.

Insurance fraud has caused enormous losses, and therefore, is one of the most critical problems for insurance companies not only in Latvia but also worldwide. Prevention of insurance fraud is inextricably linked with both the economic situation in the country and individual levels of legal consciousness. Moreover, insurance fraud cases related to staged car theft have the tendency to increase. That could be explained by the individuals’ desire to gain material benefits and clear their financial liabilities. In general, the aim of the master's thesis is to introduce the concept of the historical evolution of insurance fraud and the challenges that arise in investigating and proving this type of crime. Nevertheless, this thesis also focuses on analyses of judicial practice, including such aspects as the uniformity in the interpretation and application of the law. The grounding for this is the fact that the qualifications of criminal offences, which are done in similar circumstances, are often given diametrically contrary assessment with regard to the legal one. In conclusion, and to finalize the Master thesis, the author offers possible solutions to insurance fraud prevention and proposes amendments to the Criminal Code related to the subject matter.
Insurance fraud in relation to the theft of a car
Keywords: Juridiskā zinātne