Atjaunojamo enerģijas resursu pārvaldība mājsaimniecībās: Ventspils pašvaldības piemērs - Vārtiņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba „Atjaunojamo enerģijas resursu pārvaldība mājsaimniecībās : Ventspils pašvaldības piemērs” mērķis ir izstrādāt priekšlikumus atjaunojamo energoresursu plašākai izmantošanai Ventspils pašvaldībā. Darbā analizēta literatūra par ilgtspējīgas attīstības nozīmi un atjaunojamo energoresursu lomu tajā, pieejamiem atbalsta pasākumiem atjaunojamo energoresursu ieviešanai mājsaimniecībās, starptautiskā un nacionālā līmeņa politikas plānošanas dokumenti un normatīvie akti, kā arī tiek raksturotas pieejamās atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas mājsaimniecībām. Maģistra darba ietvaros tika veikts socioloģiskais pētījums, kas ietver anketēšanas un intervijas metodes, kā arī veikta gadījuma izpēte Ventspils pašvaldībā, kurā arī tika raksturoti Ventspils pašvaldības izmantotie pārvaldības instrumenti. Maģistra darba produkts ir izstrādātā priekšlikumu pakete, kas ietver pamatprincipus, pārvaldības instrumentus un galvenos rīcības virzienus. Darbs sastāv no 136 lapaspusēm, kas ietver 22 attēlus un 4 tabulas, kā arī 7 pielikumus. Darbā izmantoti 97 literatūras avoti. Atslēgas vārdi : atjaunojamie energoresursi, mājsaimniecības, pārvaldības instrumenti, pašvaldība

The title of Master`s Thesis is „The management of renewable energy resources in households: the example of Ventspils city municipality.” The main aim for these Thesis is to develop proposals for broader use of renewable resources in Ventspils city. A research of literature on sustainable development and renewables, as well as the available support measures for households was carried out. International and national planning documents and legislation were analysed. Also the available renewable Technologies were described. During the research a sociological study was carried out in the forms of surveys and interviews. A case study on Ventspils municipality was carried out and the management instruments currently used by the Ventspils city municipality in the area of renewables were described and analysed during the research. The final product of the research is a developed package of proposals, including basic principles and management instruments for succesful implementation of the proposals. Master`s Thesis consists of 136 pages, including 22 images and 4 tables, as well as 7 annexes. 97 literature sources have been used in the research. Key words : renewable energy resources, households, management instruments, municipality
Renewable Energy Resources Management in Households: Ventspils Municipality Example
Keywords: Vides pārvaldība