Starptautisku un komerciālu strīdu izšķiršanas modernizācija Latvijā - Lazdiņa, Līna (Latvijas Universitāte, 2013)
Arvien straujāk pieaug pieprasījums pēc alternatīvām strīdu risināšanas iespējām un kā populārākā no tām ir strīdu izskatīšana šķīrējtiesās. Gan nacionāla, gan plašākā mērogā manāmi mēģinājumi šķīrējtiesu uzlabošanai un modernizācijai, īpaši tāpēc, ka aizvien vairāk tieši starptautiskie uzņēmumi ir iecienījuši šādu domstarpību risināšanas veidu. Lai gan tika pieņemts jaunais Šķīrējtiesu likumus netiek atrisināti problēmjautājumi starptautiskā procesa regulējumam Latvijā, tāda veidā radot negatīvu vidi strīdu risināšanai. Būtu nepieciešams nošķirt abus procesu un izveidot tādu šķīrējtiesu, kura jau tās būtībā ir ar pilnīgi neitrālu raksturu. Neitralitāte ir galvenais elements, ko uzņēmēji vēlas baudīt šķīrējtiesas procesā un to nodrošinot Latvija kļūs starptautiski pievilcīgāka. Atslēgvārdi: starptautisks, komercstrīds, šķīrējtiesa, Parauglikums, ārvalsts elements, neitralitāte

More rapidly are growing the demand for possibilities for alternative dispute resolutions and the most popular one is arbitration. Both nationally and on wider scale there are noticeable attempts to improve and modernize arbitration, especially because among international businessmen more and more popular are becoming such ways of resolving disputes. Although the new Arbitration Act was adopted it does not resolve issues of international procedural regulation in Latvia, thus creating negative environment for disputes. It would be necessary to distinguish between the two processes and to establish arbitrations, which basically have completely neutral character. Neutrality is the key element which businessman wants to enjoy in the arbitration process and ensuring that Latvia will become internationally more attractive. Key words: International, commercial disputes, arbitration, the Model Law, a foreign element, the neutrality
International and comercial arbitration modernization in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne