Krūts vēža skrīninga veikšanas atsaucības faktori sievietēm no 50 līdz 69 gadiem - Nikolajeva, Marina (Latvijas Universitāte, 2023)
Diplomdarba tēma ir “Krūts vēža skrīninga veikšanas atsaucības faktori sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.” Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka Latvijas sabiedrības atsaucības rādītāji joprojām ir zemāki par Eiropas vadlīnijās noteiktiem vēža skrīninga un diagnostikas kvalitātes rādītājiem. Valstī ir nepieciešams ar efektīviem informācijas un izglītošanas pasākumiem paaugstināt sabiedrības atsaucību un veicināt profilaktisko izmeklējumu veikšanu. Galvenais pētījuma mērķis ir teorētiski un praktiski noskaidrot krūts vēža skrīninga veikšanas atsaucības faktorus sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Darba uzdevumi: 1)Atlasīt un veikt literatūras un informācijas avotu analīzi par krūts vēzi. 2)Veikt Betijas Ņūmenas (Betty Neuman) māszinību teorijas analīzi. 3)Izveidot pētījuma instrumentu – aptaujas anketu. 4)Veikt pētījumu. 5)Apkopot un analizēt aptaujas rezultātus. 6)Izstrādāt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus. Izvirzīts pētniecības jautājums: kādi ir valsts apmaksātā krūts vēža skrīninga atsaucības faktori sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem? Pētniecības instruments: aptaujas anketa. Pētījuma metode: kvantitatīvs, šķērsgriezuma, aprakstošs pētījums. Izvērtējot datus pētījuma jautājuma kontekstā tika secināts, ka būtiskākie faktori kāpēc netika izmantota uzaicinājuma vēstule uz mamogrāfiju ir tas, ka respondentes neizjūt nekādas simptomātiskas pazīmes, uzskata, ka veikt mamogrāfiju prasa lielu laika resursu ieguldījumu, nebija pietiekami informēti par krūts vēža skrīninga iespējam, vai vispār nebija saņēmušas uzaicinājuma vēstuli, ka arī uztver ginekologa apmeklējumu kā pietiekamu veidu, kā uzraudzīt iespējamos krūts vēža simptomus vai izmaiņas.

The theme of the Bachelor's Thesis is “Factors Affecting Women’s Participation in Breast Cancer Screening n the 50-69 age group” The relevance of the topic is determined by the fact that the screening participation rates in the Latvian society are still lower than the quality indicators set out in European guidelines for cancer screening and diagnostics. It is necessary to increase the public's responsiveness and promote participation in preventive screenings through effective information and educational initiatives. The main objective of the study is to theoretically and practically determine the factors influencing breast cancer screening participation among women aged 50 to 69. Research tasks: 1) Select and analyze literature and information sources on breast cancer. 2) To analyze Betty Neuman's nursing theory. 3) Create a research tool - a survey questionnaire. 4) Conduct research. 5) Summarize and analyze the survey results. 6) Develop conclusions and proposals. The research question is formulated as follows: "What are the factors influencing the participation in state-funded breast cancer screening among women aged 50 to 69?" The research instrument used is a survey questionnaire, and the research method employed is quantitative, descriptive cross-sectional study. Upon evaluating the data in the context of the research question, it was concluded that the most significant factors for not responding to the invitation letter for mammography were the absence of any symptomatic signs, the perception that mammography requires a significant investment of time, lack of sufficient awareness about breast cancer screening possibilities, non-receipt of the invitation letter, and the perception that a gynecological visit alone is sufficient for monitoring potential breast cancer symptoms or changes.
Factors Affecting Women’s Participation in Breast Cancer Screening n the 50-69 age group
Keywords: Medicīna; Krūts vēzis; Vēža skrīnings; Atsaucības faktori; Profilaktiskie pasākumi