Poļu sabiedriskā un politiskā dzīve Daugavpilī 1922.-1934.g. - Macuka, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma “Poļu sabiedriskā un politiskā dzīve Daugavpilī 1922.-1934.g.” aptver laiku no Latvijas neatkarības pasludināšanas līdz 1934. gada maija Kārļa Ulmaņa valsts apvērsuma. Mērķis ir aplūkot un analizēt Latvijas poļu minoritātes darbību starpkaru periodā no 1922. līdz 1934. gadam Daugavpilī, galveno vērību pievēršot kāda bija poļu loma pilsētas un tā apkārtnes politiskajā, sabiedriskajā un kultūras dzīvē, balstoties uz poļu periodiku. Daugavpils pilsētas vēsture 20.gadsimta 20.-30. gados nebija iedomājama bez poļiem, kuri bija pārstāvēti visās pilsētas un tās apkārtnes dzīves sfērās. Tās darbību var iedalīt divās galvenās jomās – politiskā un sabiedriskā dzīve.

The Bachelor’s work theme is “Polish social and political life in Daugavpils 1922-1934” concludes in itself time period starting from Latvia’s first independence until Karlis Ulmanis coup d’etat. The aim of the research is to inspect and analyze Latvia’s polish minority action in interwar period 1922 until 1934 in Daugavpils, concentrating the main attention to polish role in the city and it’s surrounding politic, public and cultural life basing on polish periodicals. Daugavpils city history in 20th century cannot be imaginable without polish minority, which were represented in all city’s and it’s surroundings spheres of life. The action of polish minority can be divided in two the main spheres – political and public life.
Polish social and political life in Daugavpils 1922-1934
Keywords: Vēsture; poļi; minoritāte; poļu minoritāte; Daugavpils; organizācijas