Prokurora uzraudzība kriminālprocesā - Rimšāne, Arta (Latvijas Universitāte, 2016)
Prokurora uzraudzībai kriminālprocesā ir ļoti būtiska loma. Prokurors uzrauga izmeklēšanu un spēj ietekmēt kriminālprocesa taisnīgu norisi, atceļ izmeklētāju nepamatotos lēmumus, uzrauga cilvēka pamattiesību ievērošanu, veicina pēc iespējas ātrāku un efektīvāku kriminālprocesa norisi. Katru gadu prokuroru uzraudzībā tiek uzsākti vairāk kā 47 tūkstoši kriminālprocesu. 2013.gadā - 47763, 2014.gadā - 48596 un 2015.gadā - 48962 prokuroru uzraudzībā uzsākto kriminālprocesu skaists. Bakalaura darba mērķis ir vispusīgi analizēt prokurora uzraudzību pār izmeklēšanas iestādēm un apzināt praksē pastāvošās problēmas. Šī mērķa sasniegšanai autore izvirza vairākus uzdevumus, tostarp, iepazīties un analizēt juridisko literatūru, tiesisko regulējumu un kriminālprocesu materiālus, kā arī izpētīt prokurora uzraudzības regulējuma vēsturisko attīstību. Pēc darba tēmas izpētes autore ir izvirzījusi secinājumus un ierosinājumus, kas varētu palīdzēt risināt praksē pastāvošās problēmas. Bakalaura darba atslēgvārdi: prokurora uzraudzība, uzraugošais prokurors kriminālprocesā, uzraugošā prokurora pienākumi un tiesības, prokurora uzraudzība pār izmeklēšanu.

Prosecutor’s supervision in criminal proceedings has a very important role. Prosecutor oversees and, if needed, has the ability to influence fair conduct of criminal proceedings. Also prosecutor has the ability to repeal investigator’s unfounded decision, oversee basic human rights abidance and prosecutor can promote a faster and more effective process of criminal proceedings. Each year, under prosecutor’s supervision, there are started more than 47 thousand criminal proceedings. Counts of prosecutor’s started criminal proceedings by year: 2013th – 47 763, 2014th – 48 596, 2015th – 48 962. Main goal of this bachelor’s thesis is to thoroughly analyze prosecutor’s supervision over investigational bodies and to identify known existing problems. In order to achieve this goal author highlights a few tasks, including, acquaintance with legal literature, legal regulation and criminal material, also examination of historical development of prosecutor’s supervision’s regulation. After researching the aforementioned, author has raised conclusions and suggestions that could help in solving known existing problems. Bachelor thesis keywords: prosecutor’s supervision, supervising prosecutor in a criminal proceeding, duties and right of a supervising prosecutor, prosecutor’s supervision over investigation.
Prosecutor's supervision in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; prokurora uzraudzība; uzraugošais prokurors kriminālprocesā; uzraugošā prokurora pienākumi un tiesības; prokurora uzraudzība pār izmeklēšanu