ES, Krievijas un ASV intereses un politika Gruzijā - Abramishvili, Olena (Latvijas Universitāte, 2010)
Gruzijas izdevīgs izvietojums noteica lielu uzmanību no ārējo spēku puses pret valsti. Gruzija kļuva par kaujas lauku, pētot stratēģisko interešu uztveri un globālos politiskos un ekonomiskos izaicinājumus 2008. gada augusta notikumu laikā, kad acīmredzami tika atklātas kontrastējošas intereses. Konflikta rezultātā postījumu pakāpe attiecībās starp ASV, ES un Krieviju bija milzīga. Krievijas – Gruzijas konflikts demonstrēja lielo spēku interešu fenomenu dažos reģionos. Izrietot no ieinteresētības līmeņa no starptautiskās sabiedrības attiecībā uz Gruzijas preoblēmu, parādījās nepieciešamība analizēt katra spēlētāja intereses mazā valstī. Pētījums deva skaidru priekšstatu par lielu spēlētāju stratēģiskām interesēm attiecībā uz Gruziju, šo interešu kontekstā, neraugoties uz neatrisinātiem jautājumiem, tika radīts kopējais pamats turpmākai sadarbībai, kas izriet no globāliem izaicinājumiem, kā, piemēram, starptautiskais terorisms, masu iznicināšanas ieroču izplatīšana, organizēta noziedzība. Ekonomiskās problēmas, tādas kā enerģijas faktori, tirdzniecības attiecības un postpadomju zonas demokrātiskā attīstība. Šī darba rezultāts uzrādīja nepieciešamību sadarboties plašākā mērogā kopējo interešu jomā, lai izvairītos no saspīlējuma un iegūtu vairāk labumu no sadarbības.

Beneficial location of Georgia determined the high attention from external powers toward the state. Georgia became the battlefield for examining strategic interest perceptions and global political and economical challenges in 2008 August events, when contrastive interests of different actors exposed evidently. As the result of the conflict degree of damage regarding relations among USA, EU and Russia was enormous. Russian - Georgian conflict offered the demonstration of the phenomenon of interests of great powers in certain regions. Coming out from the level of interests from international society toward Georgian issue, there has been shown the necessity to analyze specific interests of each of the actors in the small state. Research created clear picture of strategic interests of big actors toward Georgia, within these interests in spite of some outstanding issues has been crafted common basis for future cooperation resulted from global challenges like: international terrorism, spread of mass destruction weapon, organized crime, economic issues such as energy factors, trade relations, and democratic development of the post soviet area. The result of the thesis showed the necessity of cooperation on common interests in wider scope, to avoid tension environment and to get more benefits from collaboration.
EU, Russian and USA spheres of interests and politics in Georgia
Keywords: Ekonomika