Intensīvi pulsējošas gaismas un sildošo masku terapijas sausās acs sindroma ārstēšanai - Proveja, Dana (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 56 lapaspusēm. Tas satur 22 attēlus, 6 tabulas, 3 pielikumus, 81 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt intensīvi pulsējošas gaismas un sildošo masku terapijas efektivitāti uz sausās acs sindroma ārstēšanu. Pētījumā piedalījās 12 dalībnieki ar sausās acs sindromu. Pētījumā tika pierādīts, ka pēc divām IPL procedūrām uzlabojās NIBUT (21 %), lipīdu slāņa biezums (68 %), samazinājās meiboma dziedzeru iztrūkums (31 %), radzenes krāsošanas pakāpe (85 %) un OSDI (34%). Silto masku terapijā tiek novēroti uzlabojumi lipīdu slāņa biezuma rādītājos (56 %), meiboma dziedzeru iztrūkuma rādītājos (49 %), radzenes krāsošanas pakāpe (100%) un OSDI (21 %). Abās terapijas var pielietot sausās acs sindroma ārstēšanā. Netika atrasta būtiska atšķirība starp terapijām.

Master thesis is written in Latvian on 56 pages. It contains 22 images, 6 tables, 3 appendixes and 81 references to literature sources. The aim was to evaluate the effectiveness of intense pulsed light and warm mask therapies in the treatment of dry eye syndrome. In the study were analyzed 12 subjects with dry eye disease. Following two IPL treatment sessions, improvements were observed in NIBUT (21 %), lipid layer thickness (68%), as well as decline in meibomian gland deficiency (31 %), corneal staining (85 %) and OSDI (34 %). Warm mask therapy boosted lipid layer thickness (56 %), reduced meibomian gland deficiency (49 %), corneal staining (100 %), OSDI (21 %). Both therapies can be used in dry eye disease treatment. Comparing two therapies, they are not statistically significant.
Intense Pulsed Light and Heated Eye Mask Therapies for the Treatment of Dry Eye Syndrome
Keywords: Fizika; NIBUT; lipīdu slāņa biezums; meibogrāfija; asaru meniska augstums; Intensīvi pulsējoša gaisma