Mākslinieciski radošās pašizpausmes sekmēšana vizuālajā mākslā vecākā pirmsskolas vecuma bērniem - Auziņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autors: Ilze Auziņa Darba vadītājs: Dr. paed. Antra Randoha Kvalifikācijas darba tēma: 5 – 6 gadus vecu bērnu mākslinieciski radošās pašizpausmes sekmēšana vizuālajā mākslā pirmsskolā. Pētījuma mērķis: noskaidrot un praktiski pārbaudīt, kā 5–6 gadus veciem bērniem veicināt mākslinieciski radošo pašizpausmi vizuālajā mākslā, pirmsskolā. Pētījuma jautājums: kā vizuālajā mākslā pirmsskolā veicināt radošo pašizpausmi? Atslēgas vārdi: radošums, radošā darbība, radošā pieredze, pirmsskola, vizuālā māksla. Kvalifikācijas darba apjoms: Kvalifikācijas darbs sastāv no divām daļām. Darba teorētiskajā daļā analizēta pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra par radošumu un bērnu radošo darbību atbilstoši vecumposmam. Apskatīti bērna radošumu veicinošie faktori pedagoģiskajā darbībā. Darba pētnieciskajā daļā tiek vērota un analizēta bērnu radošā darbība pēc izvirzītajiem kritērijiem: 1.Piedāvājot veikt vizuālās mākslas rotaļdarbību izmantojot dažādas krāsas plaknes. 2. Patstāvīgi izvēlas un jauc krāsas. Vai prot tās jaukt izveidojot jaunu krāsu vai toni. 3. Radošajā darbā izmanto daudzveidīgus palīgmateriālus. 4. Radošajā darbā kombinē dažādas tehnikas. Glezno ar pirkstiem, gleznojot ar otu variē dažādus triepienus: baksta, virpina, viļā un. tml., Pamatojoties uz teorētiskajām atziņām tiek pētītas dažādas metodes, kā labāk sekmēt bērnu radošo darbību vizuālajā mākslā

Author of the work: Ilze Auziņa Supervisor: Doc. Dr. paed: Antra Randoha Theme of the qualification paper: promoting artistic self-expression of 5 –6 year old in the visual arts in pre-school. The aim of the research: find out and practically test how to promote artistic creative self-expression in visual arts, pre-school, for 5-6 years old. Research question: how to promote creative self-expression in the visual arts in pre-school? Keywords: creativity, creative activity, creative experience, pre-school, visual arts. The volume of the qualification work: The qualification work consists of two parts. The oretical part of the work analysis pedagogical and psychological literature on creativity and children’s creative activity according to age. Factors contributing to the creativity of a child in pedagogical activity are discussed. The research part of the work monitors and analysis children’s creative activity according to the criteria set: 1. Offering to play visual art using different color surfaces. 2.Selects and mixes colors independently, or knows how to mix them, creating a new color or tone. 3. Creative work uses of three different supporting materials. 4. Creative work combines different techniques. Finger painting or brush painting varies in strokes: poke, twist, will, etc., Based on theoretical knowledge, various methods are being explored to better promote children's creative activities in the visual arts.
Promoting artistic self-expression of 5 –6 year old in the visual arts in pre-school
Keywords: Izglītības zinātnes; radošums; radošā darbība; radošā pieredze; pirmsskola; vizuālā māksla