Rūpnieciski izmantojamo dolomītu tipi Kranciema atradnē - Zemžāns, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2007)
Artūrs ZEMŽĀNS, 2007. Rūpnieciski izmantojamo dolomītu tipi Kranciema atradnē. Maģistra darbs dabaszinātņu maģistra grāda iegūšanai ģeoloģijā. Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Pamatiežu ģeoloģijas katedra. Rīga. Šobrīd Latvijā aktuāla ir būvniecība, tāpēc izvēlējos ar to saistītu sava maģistra darba tēmu par dolomītšķembu un betona pildvielu ražošanu. Tāpēc šajā pētnieciskajā darbā tiek meklēti līdzekļi, ar kuriem būtu iespējams izsekot Kranciema atradnes dolomītu kvalitātes rādītājiem, lai laikus spētu izstrādāt lietderīgu augstās kvalitātes dolomītu izmantošanu. Pētīti tika Kranciema atradnes devona perioda Daugavas svītas dolomīti. Tika veikts Daugavas svītas dolomītu slāņkopas ģeoloģiskais raksturojums. Izanalizējot raksturojumu un dolomītu izpēti gan lauku darbu apstākļos, gan laboratorijas apstākļos, dolomīti tika iedalīti četros litoloģiski rūpnieciskajos tipos. Tika veiktas Losandželosas testa un salizturības analīzes valsts sertificētā laboratorijā. Lauku darbos norisinājās dolomītšķembu iedalīšana litoloģiski rūpnieciskajos tipos. Izgatavotie plānslīpējumi ĢZZF iežu laboratorijā deva iespēju noteikt un raksturot tipus. Iedalīto litoloģiski rūpniecisko tipu nozīme atspoguļosies turpmākajos neapgūtās Kranciema atradnes teritorijas pētījumos. Izvelkot analoģijas šajā darbā un izurbtajā urbuma serdē, būs iespējams, izsekot šiem izpētītajiem rūpnieciski litoloģisko tipu slāņiem. Nosakot katra litoloģiski rūpnieciskā tipa biezumu un daudzumu, varēs izvērtēt kādiem mērķiem izmantot attiecīgo atradnes iecirkni. Darba apjomu veido 52 lappuses, to skaitā 27 attēli, 19 tabulas un izmantotās literatūras saraksts. Atslēgas vārdi: Augšdevona nogulumi, Daugavas svīta, ģeoloģiskais raksturojums, Losandželosas tests, salizturība, fizikālās un mehāniskās īpašības.

Arturs ZEMZANS, 2007. Types of industrially used dolostone in the Kranciems deposit. Master’s Paper - in order to qualify for Master’s degree of natural sciences in geology. The University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, Chair of Bedrock Geology. Riga. The theme of the Master’s Paper was chosen because of the current pending matter in Latvia – building. The research work deals with means for retracing the Kranciems dolostone deposit indices of quality in order to work out preferable utilization of higher quality dolomites. Geological description of Kranciems deposit Daugava (slāņkopa?) formation has been done. Dolomites were divided into four lithological - minig industrial types by the analyses of geological description and investigation of physical and mehanical properties in both conditions: field work and laboratory. Test of Los Angeles and analysis of freeze resistance has been done in a state certified laboratory. Thin sections made in the Faculty of Geography and Earth Sciences, Rock laboratory, gave a possibility to define and describe the dolomite types. Eliciting analogies in this Paper and drilled boring well core it will be possible to retrace these investigated (litoloģiski) industrial type layers. Out of determination of each lithological - mining type thickness and quantity it will be possible to evalnate possibilities of dolomite usage. Master’s Paper consists of 52 pages including 27 figures, 19 tables and bibliography. Key words: Upper Devonian sediments, Daugava formation, geological description, test of Los Angeles, freeze resistance, physical and mechanical properties.
Types of industrially used dolostone in the Kranciems deposit
Keywords: Ģeoloģija