KRAS gēna varianta rs61764370 ietekme uz saslimšanu ar krūts vēzi un pacientu dzīvildzi - Ustinova, Monta (Latvijas Universitāte, 2014)
Ģenētiskie marķieri, to skaitā viena nukleotīda nomaiņas, ir aktuāls pētījumu objekts krūts vēža patoģenēzē. KRAS gēnā lokalizētais sekvences variants rs61764370 ir jauns biomarķieris, kura klīniskā nozīme audzēju attīstībā pagaidām nav skaidra. Datu par rs61764370 ietekmi uz krūts vēža attīstību un prognozi ir salīdzinoši maz, tāpēc bakalaura darba mērķis bija noteikt rs61764370 ietekmi uz saslimšanu ar krūts vēzi un pacientu dzīvildzi. Pētījumā analizēja 2652 secīgo krūts vēža pacienšu un 861 praktiski veselu brīvprātīgo asins donoru DNS paraugus, kas izolēti no venozajām asinīm. Rs61764370 klātbūtni DNS paraugos noteica ar RFLP metodi, ko verificēja ar Sangera sekvenēšanu. Pieejamos klīniskos un biometriskos datus apkopoja un apstrādāja, izmantojot statistiskās apstrādes un analīzes metodes. Iegūtie rezultāti liecina, ka rs61764370 pozitīvām sievietēm ir palielināts risks saslimt ar krūts vēzi (RR = 1,41; p = 0,006), un šis sekvences variants varētu būt predisponējošs faktors vēža attīstībai saistībā ar hormonālām svārstībām. Starp sekvences varianta rs61764370 nēsātājām novēroja tendenci pieaugt trīskārši negatīvu audzēju īpatsvaram, taču šie dati nesasniedza statistisko ticamību. Pētījumā nenovēroja rs61764370 saistību ar citiem krūts vēža riska faktoriem. Atslēgvārdi: sekvences variants rs61764370, KRAS gēns, krūts vēzis, miRNS.

Genetic markers, including single nucleotide replacements, are topical study objects in breast cancer pathogenesis. Sequence variant rs61764370, localizded in KRAS gene, is a new biomarker, whose clinical significance in tumor development is not yet clear. There are relatively few data about rs61764370 effects on breast cancer development and prognosis, therefore the aim of our study was to determine the rs61764370 sequence variant impact on breast cancer morbidity and patient survival. DNA from 2,652 consecutive breast cancer patients and 861 healthy voluntary blood donors were isolated form venous blood samples and analysed in this study. Presence of sequence variant rs61764370 in DNA samples was detected by RFLP method and verified by Sanger sequencing. Available clinical and biometrical data were collected and processed using statistical analysis methods. Our results suggest that rs61764370 positive patients are at an increased risk of developing breast cancer (RR = 1.41; p = 0.006), and this sequence variant also may be a predisposing factor for cancer development in association with hormonal fluctuations. We noticed an upward trend of tripple negative breast cancer proportion in rs61764370 positive patient group. We did not confirm any linkage between rs61764370 and other breast cancer risk factors. Keywords: sequence variant rs61764370, KRAS gene, breast cancer, miRNA.
Effect of KRAS variant rs61764370 on breast cancer morbidity and patient survival
Keywords: Bioloģija