NSUCO testa pielietojamība sakādisko acu kustību novērtēšanai skolas vecuma bērniem ar un bez lasīšanas grūtībām - Miķelsone, Rita (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 56 lapaspusēm. Tas satur 14 attēlus, 13 tabulas, 7 pielikumus un 84 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir novērtēt NSUCO testa pielietojamību sakādisko acu kustību novērtēšanai bērniem ar un bez lasīšanas grūtībām. Tika analizēta skolas vecuma bērnu lasīšanas grūtību saistība ar sakādisko acu kustību traucējumiem. χ² analīze neuzrādīja statistiski nozīmīgu sakarību, ka bērniem ar lasīšanas grūtībām ir novērojami arī sakādisko acu kustību traucējumi NSUCO testā (χ² = 0,059; p = 0,94). Salīdzinot NSUCO testa precizitāti ar videookulogrāfijas kalibrēšanas precizitāti, χ² analīze neuzrāda statistiski nozīmīgu sakarību, ka bērniem, kuriem NSUCO testa precizitāte neatbilst normai, arī videookulogrāfijas kalibrēšana nav precīza (χ² = 1,24; p = 0,26). Nevar apgalvot, ka bērniem ar lasīšanas grūtībām tiek biežāk novēroti acu kustību traucējumi NSUCO testā un videookulogrāfijas kalibrēšana netiek veikta precīzi.

The master's thesis is written in Latvian on 56 pages. It contains 14 figures, 13 tables, 7 attachments and 84 references. The aim of the work is to assess the applicability of the NSUCO test for evaluating saccadic eye movements in children with and without reading difficulties. The relationship between school-age children's reading difficulties and saccadic eye movement disorders was analyzed. The χ² analysis did not show a statistically significant relationship that children with reading difficulties also have saccadic eye movement disorders in the NSUCO test (χ² = 0.059; p = 0.94). Comparing the accuracy of the NSUCO test with the accuracy of the video oculography calibration, the χ² analysis does not show a statistically significant relationship that in children, whose accuracy of the NSUCO test does not meet the norm, the video oculography calibration is also not accurate (χ² = 1.24; p = 0.26). It cannot be claimed that in children with reading difficulties eye movement disorders are more often observed in the NSUCO test and video oculography calibration is not performed accurately.
The Applicability of the NSUCO Test for the Assessment of Saccadic Eye Movements in School-Aged Children With and Without Reading Difficulties
Keywords: Klīniskā optometrija; sakādiskās acu kustības; okulomotorie traucējumi; videookulogrāfija; lasīšanas grūtības; NSUCO