Darba laika tiesiskais regulējums - Rudņeva, Anna (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir veltīts darba laika tiesiskā regulējuma analīzei. Tā ietvaros ir aplūkots Latvijas Republikas tiesiskais regulējums, tā atbilstība starptautisko normu prasībām, kā arī salīdzinājums ar atsevišķu ārvalstu darba laika regulējumu īpatnībām. Autore ir vērsusi uzmanību uz tādiem darba laika un darba organizācijas problēmjautājumiem, kā vienlīdzīgu noteikumu neievērošana virsstundu darba piemērošanā attiecībā uz nepilnā darba laikā nodarbinātām personām, darbinieku ar invaliditāti nodarbināšana pēc vispārīgiem principiem, nenosakot to veselības stāvoklim piemērotus darba laika ierobežojumus. Ir aplūkota arī darba laika tiesiskā regulējuma pārmērīga atsevišķu kategoriju tiesiskā aizsardzība, kas ierobežo šo kategoriju darbiniekus izvēlēties darba laika vai darba organizācijas veidu. To starpā bērnu un pusaudžu nodarbināšanas atšķirīgo noteikumu un ierobežojumu nepieciešamība darba tiesiskajās attiecībās, kā arī pilngadīgu, bet 18 gadu vecumu nesasniegušu personu aizliegums būt nodarbinātiem nakts darbā un šī aizlieguma samērīgums. Bakalaura darba ietvaros ir vērsta uzmanība arī uz summētā darba laika regulējuma nepilnībām, kas nosaka darbiniekiem nelabvēlīgus noteikumus, piemērojot tiem summētā darba laika režīmu. Darba ietvaros tiek izdarīti secinājumi par esošā regulējuma trūkumiem un to iespējamo novēršanu, kas pēc autores domām labvēlīgi ietekmētu darba laika institūta arī turpmāku attīstību un darba tiesisko attiecību uzlabošanu.

Bachelor thesis is devoted for the analysis of legal regulation of working time. In it is considered Latvian legislation, its conformity with international standards requirements, as well as a comparison with some foreign working time regulation specifics. The author has drawn attention to the working time and work organization issues as equal enforcement with the rules of overtime in respect of a part-time employees, employees with disabilities who works at the general principles failing the working time limits because of health situation. It is also viewed that the legal regulation of working time is excessive in protection of some categories of employees, which are limited to choose working hours or work organization types, including the different employment rules and restrictions of children and adolescents, as well as adult person of age but under 18 years prohibition to be employed on night work and its proportionate. In bachelor thesis is surveyed working time regulation of summed working time, which provides employees unfavorable provisions applying to them summed working time mode. In the thesis are drawn conclusions about the current regulation deficiencies and their possible prevention, which, the author thinks, may be a positive impact for institute of working time in the further progress and improvement of employment relations.
Legal Regulation of Working Time
Keywords: Juridiskā zinātne