Octa apdrošināšanas problēmas Latvijas tirgū - Kalvenieks, Ainārs (Latvijas Universitāte, 2014)
OCTA ir sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana. Septiņpadsmit gadu laikā, kopš OCTA apdrošināšana pastāv Latvijā, tikai četrus gadus OCTA nozare ir strādājusi ar peļņu. Bakalaura darba autors ir izvēlējies tēmu „OCTA apdrošināšanas problēmas Latvijas tirgū”, jo vēlējas izpētīt OCTA apdrošināšanas būtību un iemeslus tam, kādēļ OCTA apdrošināšanas nozare regulāri strādā ar zaudējumiem. Bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz Latvijas OCTA sistēmas un apdrošināšanas nozares darbības datu analīzi, identificēt OCTA apdrošināšanas problēmas Latvijas tirgū un izstrādāt priekšlikumus OCTA nozares darbības uzlabošanai. Lai sasniegtu darba mērķi autors izpētīja OCTA apdrošināšanas sistēmas darbību un tās attīstību Latvijā, kā arī izanalizēja OCTA nozares darbības raksturojošos rādītājus. Izpētes procesā autors identificēja vairākas problēmas OCTA nozarē, un izveidoja secinājumus un priekšlikumus OCTA nozares darbības uzlabošanai.

MTPL is motor third party liability compulsory insurance. Over the last seventeen years since MTPL insurance is in Latvia, only for four years MTPL branch has worked with profit. Therefore the author has chosen thesis ”MTPL insurance issues in the Latvian market” to explore the main context of MTPL insurance and reasons for it incurring regular losses. The objective of this research work is to investigate MTPL insurance issues in the Latvian market and to develop proposals for MTPL branch perfomance improvement based on data analysis of the Latvian MTPL system and insurance branch work. To achieve the defined objectives the author has explored MTPL insurance system’s perfomance and its development in Latvia and has analyzed the characterizing indicators of its performance. Based on the issues identified during the research process the author has made conclusions and proposals for the improvement of the performance of MTPL branch.
MTPL insurance issues in the Latvian market
Keywords: Ekonomika