Epikardiālo taukaudu daudzuma novērtējums jaunām sievietēm ar dažādu ikdienas fiziskās aktivitātes līmeni - Mežecka, Fanija (Latvijas Universitāte, 2024)
Epikardiālo taukaudu mērījumi ar ultrasonogrāfijas metodi ir plaši izmantota pieejamības un mazo izmaksu dēļ. Ar to var ātri un diezgan precīzi noteikt epikardiālo taukaudu daudzumu, kas ir dažādu sirds-asinsvadu slimību saslimšanas riska indikators. Darba mērķis bija novērtēt epikardiālo taukaudu daudzumu jaunām sievietēm un kā tas atšķiras starp personām dažādās fizisko aktivitāšu grupās. Izmeklējamām personām noteica epikardiālo taukaudu daudzumu izmantojot ultrasonogrāfiju, kā arī noteica tādus antropometriskos parametrus kā ķermeņa taukaudu procentuālo daudzumu, vidukļa apkārtmēru un vidukļa-gurnu proporciju un salīdzināja rezultātus starp personām dažādās fizisko aktivitāšu grupās. Mērījumus veica 30 veselām sievietēm vecumā no 18 līdz 27 gadiem, kur 10 personas bija zemas aktivitātes grupā, 10 bija vidējas aktivitātes grupā un 10 bija augstas aktivitātes grupā. Pēc rezultātu analīzes secināja, ka nepastāv statistiski būtiska atšķirība starp epikardiālo taukaudu daudzumu personām dažādās fizisko aktivitāšu grupās. Statistiski būtiska atšķirība nepastāvēja arī starp ķermeņa taukaudu procentuālo daudzumu, vidukļa apkārtmēru un vidukļa-gurnu proporciju personām dažādās fizisko aktivitāšu grupās.

Measurements of epicardial adipose tissue by ultrasonography has been widely used due to its availability and low cost. It can be used to quickly and quite accurately determine the amount of epicardial adipose tissue, which is an indicator of the risk of various cardiovascular diseases. The aim of this study was to evaluate the amount of epicardial adipose tissue in young women and how it differs between individuals in different physical activity groups. The amount of epicardial adipose tissue in subjects was determined using ultrasonography, and anthropometric parameters such as body fat percentage, waist circumference and waist-hip ratio were also determined and the results were compared between individuals in different physical activity groups. 30 healthy women between the ages of 18 and 27 participated in the study. 10 of them were in the low activity group, 10 were in the moderate activity group and 10 were in the high activity group. After analyzing the results, it was concluded that there is no statistically significant difference between the amount of epicardial adipose tissue in individuals in different physical activity groups. There was also no statistically significant difference between the percentage of body fat, waist circumference, and waist-to-hip ratio in individuals in different physical activity groups.
Evaluation of the amount of epicardial adipose tissue in young women with different physical activity levels
Keywords: Bioloģija; epikardiālie taukaudi; sirds-asinsvadu slimības; ultrasonogrāfija; antropometriskie mērījumi