Senioru vientulības problēma ilgstošās sociālās aprūpes institūcijā - Lina, Dace (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba “Senioru vientulības problēma ilgstošās sociālās aprūpes institūcijā” mērķis ir analizēt senioru vientulību kā sociālo problēmu Rīgas pašvaldības ilgstošās sociālās aprūpes institūcijās. Pētījuma teorētisko daļu veido sociālo problēmu apraksts, vientulības analīze, pārsvarā jau iepriekš veikti pētījumi par vientulību senioru vidū, kā arī senioru vecuma īpatnību skaidrojums. Tika analizētas arī tās teorijas, kuras, pēc autores domām, ļauj pamatot sociālā darba iespējas senioru vientulības problēmas analīzē un risinājumā: sistēmiskā teorija un psihodinamiskā teorija. Empīriskajā izpētē tika izmantotas kvantitatīvā pētniecības metode – vientulības skala ‒ un kvalitatīvā pētniecības metode – daļēji strukturētās intervijas ar sociālajiem darbiniekiem un sociālā darba nodaļu vadītājiem. Vientulības skalas rezultāti atklāj, ka seniori vēlīnajā vecumā jūtas biežāk vientuļi nekā seniori agrīnajā vecumā. Savukārt daļēji strukturēto interviju rezultāti norāda darbinieku resursu un zināšanu trūkumu senioru vientulības problēmas mazināšanai.

The aim of the master’s paper “The loneliness problem of seniors in long-term social care institution” is to analyse the loneliness of seniors as a social problem in long-term social care institutions in Riga Municipality. Theoretical part of the study consists of the description of social problems, analysis of loneliness, mainly the previous studies about the loneliness among the seniors, and explanations of peculiarities of seniors’ age. The author analysed also those theories that, in her opinion, allow justifying the social work possibilities in the analysis and solution of seniors’ loneliness problems: systemic theory and psychodynamic theory. The quantitative research method – loneliness scale and qualitative research method – partially structured interviews with social workers and heads of social work units – were used in the empiric study. The results of loneliness scale show that seniors at old age feel lonelier than seniors at early age. But the results of partially structures interviews show the lack of worker’s resources and knowledge to reduce the loneliness problems of seniors.
Loneliness problem of seniors in a long term social care institution
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; sociālais darbs; vientulība; seniori; Rīgas sociālās aprūpes centrs