Sekretorā IgA, IgG un zarnu mikrobioma mijiedarbība metformīna terapijas laikā 2. tipa cukura diabēta pacientos un veselos indivīdos - Birzniece, Līga (Latvijas Universitāte, 2023)
Lielu daļu zarnu mikrobiotas klāj imūnglobulīni, tomēr informācija, par to kādu ietekmi uz zarnu mikrobiotas un imūnglobulīnu mijiedarbību atstāj medikamentozās terapijas, ir ierobežota. Izmantojot uz magnētiskām lodītēm balstītu šūnu šķirošanas metodi un NGS, tika noteiktas fēču metagenoma taksonomiskās izmaiņas metformīna terapijas laikā, 40 2TD pacientiem un desmit veseliem indivīdiem. Izmaiņas noteica trīs laika punktos terapijas laikā un trīs frakcijās: metagenoms, sIgA+ un IgG+. Metformīna ietekmē tika novērota Escherichia ģints bagātināšanās gan metagenoma, gan frakciju datos. Vislielākais, ar metformīna lietošanu saistītais pieaugums sIgA un IgG frakcijās, tika novērots Phocaeicola dorei. Līdzīgi pieauga arī Intestinibacter bartletti īpatsvars, taču kā īstermiņa efekts. Starp grupu salīdzinājumos tika novērota spēcīgā Bacteroides ģints baktēriju izraisītā imūnā atbilde.

A large part of the intestinal microbiota is covered by immunoglobulins; however, information on the effect of drug therapies on the interaction between intestinal microbiota and immunoglobulins is limited. Using magnetic bead-based cell sorting and NGS, taxonomic changes in the faecal metagenome during metformin treatment were determined in 40 2TD patients and ten healthy individuals. Changes were assessed at three time points during therapy and three fractions: metagenome, sIgA+, and IgG+. Enrichment of the genus Escherichia was observed in both metagenome and fraction data under the influence of metformin. The most significant metformin-related increase in sIgA+, and IgG+ fractions were observed in Phocaeicola dorei. The proportion of Intestinibacter bartletti also increased similarly but as a short-term effect. Between-group comparisons, the strong immune response induced by bacteria of the genus Bacteroides was observed.
Interaction of secretory IgA, IgG, and gut microbiome during metformin therapy in patients with type 2 diabetes mellitus and healthy individuals
Keywords: Bioloģija; Zarnu mikrobioms; Sekretorais imūnglobulīns A; Imūnglobulīns G; Metformīns; Cukura diabēts