Divu scenāriju prognoze par ES nodarbinātības mērķa sasniegšanu Baltijas valstīs un nodarbinātības līmeņi sievietēm un vīriešiem 2020.gadā - Kalere, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Šis pētījums ir vērsts uz stratēģijas Eiropa 2020 valsts nodarbinātības līmeņa mērķiem Baltijas valstīs - Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Izveidota nodarbinātības līmeņa prognoze, kas balstīta uz regresijām, kuru iegūtie koeficienti tiek izmantoti nodarbinātības vienādojumam. Šī prognoze tiek iegūta visām trim Baltijas valstīm un visu trīs valstu sieviešu un vīriešu nodarbinātībai. Prognozei pētījums piedāvā divus scenārijus: optimistisku un pesimistisku. Pētījuma rezultāti rāda, ka optimistiskā scenārijā visas valstis ne tikai izpilda, bet pat pārsniedz uzstādītos mērķus. Pesimistiskajā scenārijā nevienai no trim valstīm neizdodas sasniegt noteikto mērķi. Gan vīriešiem, gan sievietēm nodarbinātības līmenis ir vai nu mērķa līmenī vai pat pārsniedz to optimistiskā scenārijā, taču pesimistiskā scenārijā tie visi ir zem noteiktajiem mērķiem.

This study is focused on the Europe 2020 national employment rate targets for the Baltic countries – Latvia, Lithuania and Estonia. By running regression models and applying the gathered coefficients in an equation for the employment rate, a forecast is made for all three country employment rates, as well as for the male and female employment rates of each country. Two scenarios are proposed, an optimistic and a pessimistic one. The conclusions of the study show that in an optimistic scenario all countries not only fulfil but even exceed the set target. However, in a pessimistic scenario none of the three countries manage to reach the target. For both men and women the employment rates are either at or above the targets in an optimistic scenario and are below in a pessimistic scenario.
Two-scenario outlook of the EU'S 2020 employment target fulfillment for the Baltic countries and 2020 employment rates for men and women
Keywords: Ekonomika; Eiropas Savienība; Baltijas valstis; nodarbinātības līmenis; Eiropa 2020; prognoze