Vārdu kārta somu un latviešu valodā - Samulione, Sanita (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un izanalizēt galvenos vārdu kārtas principus somu un latviešu valodā, galveno uzmanību pievēršot atšķirīgajam. Izpētīt vārdu kārtu somu daiļliteratūrā, kā arī salīdzināt to ar tulkojumiem latviešu valodā. Darbs sastāv no divām daļām. Darba teorētiskajā daļā ir sistematizētas vārdu kārtas galvenās iezīmes somu un latviešu valodā un sniegts to apraksts. Aprakstīta vārdu kārta vispārīgi, somu un latviešu valodas klasifikācija, vārdu kārtas principi somu un latviešu valodā. Praktiskajā daļā lasītājs tiek iepazīstināts ar atšķirību piemēriem somu daiļliteratūrā un tās tulkojumos latviešu valodā. Praktiskajā daļā tika savākta un analizēta somu daiļliteratūra un tās tulkojumi latviešu valodā. Pētījumā tika izmantoti divi klasiskās un divi mūsdienu daiļliteratūras darbi, atrasti vārdu kārtas principu atšķirību piemēri un sadalīti pa grupām.

The aim of this Bachelors’ thesis is to research and analyze main principles of word order in Latvian and Finnish, paying more attention to the differences. Research word order in Finnish literature as well as compare it with its Latvian translations. Research consists of two parts. In the theoretical part of the thesis main principles of word order in Finnish and Latvian are systematized and described. The empirical part covers examples of differences between Finnish literature and its Latvian translations. During the research four literature examples were used, two from classical and two from modern day literature. Differences were determined and examples divided into several groups.
Word Order in Finnish and Latvian
Keywords: Valodniecība