Nodarbināto iesaiste darba vides pilnveidē Latvijas Universitātē - Riekstiņš, Emīls Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2022)
“Nodarbināto iesaiste darba vides pilnveidē Latvijas Universitātē”. Darba autors: Emīls Mārtiņš Riekstiņš. Darba zinātniskā vadītāja: lektore mg.sc., mg oec., Iveta Daugule. Darbs izklāstīts uz 45 lpp., ietver 13 attēlus, 4 tabulas, 4 pielikumi, 25 izmantotos literatūras avotus. Pētījums sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļa ir apkopota literatūras analīzes par darbinieku iesaisti darba aizsardzības procesos, kā arī tika apskatīti raksturīgie darba vides riski bioloģijas laboratorijās. Otrajā daļā aprakstīts pētījumā lietotās metodes, un trešajā daļā analizēti anketu rezultāti, pamatcēloņa analīze un bioloģijas laboratorijas darba vides risku novērtējums. Tika noskaidrots, ka saistītā informācija ar darba aizsardzību darbiniekiem nav viegli piekļūstama pamatojoties, ka darbinieki nezin vai nevēlās to uzzināt. Pamatcēloņu analīzē tika noskaidrots, ka pamat cēlonis ir darbinieks, kur šo cēloni visefektīvāk var ietekmēt ar apmācībām un tās informācijas pieejamību. Veicot risku novērtējumu bioloģijas laboratorijā, tika konstatētas problēmas, kas sasaistās ar pētāmo problēmu, kā arī tika konstatēti citas problēmas, kur kā problēmu risinājumu varētu izmantot 5S metodi. Lai palielinātu darbinieka pilnvērtīgu iesaisti, tika sagatavoti vairāki priekšlikumi. Izmantotās metodes: Somijas 5 baļļu metode, Austrijas metode ķīmisko risku novērtēšanai, pamatcēloņa analīze un anketēšana.

“Employee involvement in improving the working environment at the University of Latvia” Scientific supervisor: lecturer mg.sc., mg oec., Iveta Daugule. Author of the work: Emīls Mārtiņš Riekstiņš. The thesis is presented on 45 pages, includes 13 figures, 4 tables, 4 annexes, 25 references. The study consists of three parts. The first part summarizes the analysis of the literature on the involvement of employees in labor protection processes, as well as the typical risks of the work environment in biological laboratories. The second part describes the methods used in the study, and the third part analyzes the results of the questionnaires, the root cause analysis, and the risk assessment of the working environment in the biology laboratory. It was found that information related to labor protection is not easily accessible to employees on the basis that employees do not know or do not want to know it. In the analysis of the root causes, it was found that the root cause is the employee, where this cause can be most effectively influenced by training and the availability of its information. During the risk assessment in the biology laboratory, problems related to the investigated problem were identified, as well as other problems. The 5S method could be used as a solution to the problems. To increase the employee's full involvement, several proposals were made. Methods used: Finnish 5-balls method, Austrian method for chemical risk assessment, root-cause analysis and questionnaire.
Employee involvement in improving the working environment at the University of Latvia
Keywords: Darba aizsardzība (Rīga) [RPIVA]; darbinieku iesaiste; darba drošības apmācības; darba drošības zināšanu pārnese; bioloģijas laboratorijas ķīmiskie riski