Tiesiskās aizsardzības līdzekļu salīdzinājums priekšlikumā Regulai par vienotajiem Eiropas tirdzniecības noteikumiem un Civillikumā - Kalniņa, Vija (Latvijas Universitāte, 2013)
Tirdzniecībā un ekonomiskas attīstībā nozīmīgā pirkuma līguma regulējums šobrīd tiek attīstīts arī Eiropas Savienības līmenī, izstrādājot Vienotos Eiropas tirdzniecības noteikumus (VETN). Šis jaunais, atbilstoši tiesību aktualitātēm izstrādātais tiesību instruments var kalpot arī par paraugu Civillikuma, kurš tiek kritizēts kā konservatīvs, neelastīgs un mūsdienu saistību tiesību dinamikai neatbilstošs, modernizēšanai. Darbā autore salīdzina VETN un Civillikuma ietvertos tiesiskās aizsardzības līdzekļus, kas ir pieejami pirkuma līguma pusēm. Iedvesmojoties no VETN, autore piedāvā veidus, kā Civillikumā attiecībā uz pirkuma līgumu attīstīt tādus tiesiskās aizsardzības līdzekļus kā tiesības prasīt saistības izpildi, tiesības apturēt savas saistības izpildi, tiesības izbeigt līgumu un tiesības prasīt zaudējumu atlīdzību.

The regulation of a sales contract is now being developed in the European Union level by creation of the Common European Sales Law (CESL). This new legal instrument has been drafted by taking into consideration newest legal achievements and can be useful as a good example for modernizing the Latvian Civil Law that has been criticized as conservative, non-flexible and not appropriate for today’s dynamics of contract law. The author of the work compares the CESL and the Civil Law and analyzes legal remedies that are stipulated for parties of the sales contract. Taking a good example from the CESL, the author proposes development of the regulation in the Civil Law regarding sales contract’s legal remedies such as right to enforce performance, right to withhold performance, right to terminate the contract and right to claim damages.
Comparison of Remedies in the proposal for a Regulation on a Common European Sales Law and in the Civil Law of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne