5 – 6 gadīgu bērnu agresīvās uzvedības novēršanas metodes pirmsskolā - Lencmane, Katarina (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba nosaukums: “5 – 6 gadīgu bērnu agresīvās uzvedības novēršanas metodes pirmsskolā”. Kvalifikācijas darba autore: Katarina Lencmane Kvalifikācijas darba vadītāja: Jana Buboviča Kvalifikācijas darba mērķis: pētīt bērnu agresīvās uzvedības mazināšanas metodes un paņēmienus pirmsskolas izglītības iestādē. Darbā izmantotās metodes – 1. Teorētiskās: pedagogu un psihologu literatūras analīze; 2. Empīriskās: novērošana, intervija. 3. Rezultātu apstrāde. Kvalifikācijas darbs sastāv no divām daļām - teorētiskā un empīriskā. Pirmajā daļā teorētiski tika izpētītas psihologu un pedagogu atziņas par bērnu agresīvas uzvedības izpausmēm, definējot agresīvu uzvedību un analizējot bērnu agresīvas uzvedības novēršanas iespējas. Otrajā daļā tika veikts pētījums. Pētījumā tika intervēti pedagogi, veikta vecāku anketēšana, bērnu novērošana un novērtēšana. Izstrādājot šo pētījumu, darba autore secina, ka pirmsskolas vecuma bērnu veiksmīgai agresīvās uzvedības mazināšanai var pielietot gan kustību rotaļas, gan lomu rotaļas. Kvalifikācijas darbā izstrādāti secinājumi un sniegti priekšlikumi bērnu agresīvas uzvedības novēršanai. Atslēgas vārdi: bērni, pirmsskola, agresija, bērnu agresīvā uzvedība, agresijas novēršana, pedagoģiskie paņēmieni, lomu rotaļas, kustību rotaļas. Kvalifikācijas darba apjoms: 52 lpp., 4 tabulas, 20 attēli, 6 pielikumi un 37 literatūras avoti.

Title of qualifying work: "Methods of preventing aggressive behaviour in 5-6-year-old children in preschool aged". Author of qualification work: Katarina Lencmane Qualifications supervisor: Jana Buboviča The aim of the qualification: to study methods and techniques for reducing aggressive behaviour of children in pre-school educational institutions. Methods used in the thesis - 1. Theoretical: analysis of literature of pedagogues and psychologists; 2. Empirical: observation, interview. 3.Treatment of results. The qualification consists of two parts - theoretical and empirical. In the first part, theoretical research was conducted on the findings of psychologists and educators on the manifestations of aggressive behaviour in children, defining aggressive behaviour and analysing the possibilities of preventing aggressive behaviour in children. The second part of the study. The study included interviews with teachers, a questionnaire with parents, observation and assessment of children. The author of this study concludes that both movement activities and role activities can be used to successfully reduce aggressive behaviour in preschool children. The qualification draws conclusions and makes proposals to prevent aggressive behaviour in children. Keywords: children, pre-school, aggression, children's aggressive behaviour, prevention of aggression, pedagogical techniques, role play, movement play. Qualification work: 52 pages, 4 tables, 20 figures, 6 annexes and 37 references.
Methods for Preventing Aggressive Behavior in 5–6-Year-Old Children in Preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; bērni; pirmsskola; agresija; bērnu agresīvā uzvedība; agresijas novēršana