Dekriminalizācija – izpratne un attīstības tendences - Tukiša, Agnese (Latvijas Universitāte, 2022)
Dekriminalizācija visos laikos ir bijis aktuāls jautājums, kā romiešu tiesībās, tā arī mūsdienās. Mainoties pasaulei, mainās arī noziedzīgo nodarījumu tendences un to kaitīgums. Tādēļ, lai iespējami sekmīgāk strādātu valsts krimināltiesiskā sistēma, līdz ar laiku ir nepieciešamas izmaiņas krimināltiesiskajā regulējumā, t.sk izņemot no Krimināllikuma normas, kuras zaudējušas to aktualitāti vai vairs konkrētajā laikā netiek atzītas par tik būtiskām, lai tās iekļautu Krimināllikumā. Krimināllikumā pēc tā pieņemšanas 1998. gada 17.jūnijā ir veikti 69 grozījumi, tāpat no Krimināllikuma ir dekriminalizētas vairākas normas. Līdzīga pieeja novērota arī citās valstīs. Veicot dekriminalizāciju, valstij ir iespēja risināt vairākas, šobrīd novērotas problēmas, kas saistītas gan uzsākto krimināllietu skaita samazināšanu, kas vairumā gadījumu nav atrisināmas, kā arī nelietderīgi noslogojot darbaspēku, izmeklējot maznozīmīgus noziedzīgus nodarījumus, kas savukārt neļauj darbaspēku lietderīgi izmantot, lai apkarotu noziegumus, kas rada būtiskāku kaitējumu valstij un sabiedrībai. Darba mērķis ir skaidrot dekriminalizācijas jēdzienu, pētīt vēsturiski veiktās dekriminalizācijas Latvijā un ārvalstīs, kā arī skaidrot iespējamos dekriminalizācijas ieguvumus. Bakalaura darba uzdevumi ir skaidrot kriminalizācijas un dekriminalizācijas jēdzienu, pētīt dekriminalizācijas attīstību Krimināllikumā, pētīt kādas izmaiņas saistībā ar dekriminalizāciju ir veiktas ārvalstu krimināltiesiskajos regulējumos, pētīt statistikas datus par Latvijas Republikā dekriminalizēto noziedzīgo nodarījumu vēsturiski uzsākto kriminālprocesu skaitu, kopskatā ar spēkā stājušajiem tiesu spriedumiem, pētīt tiesu praksi par dekriminalizētajām normām, secināt, kādi ir ieguvumi veicot noteiktu normu dekriminalizāciju, izvirtīt priekšlikumus krimināltiesiskā regulējuma uzlabošanai. Atslēgas vārdi: dekriminalizācija, kriminalizācija, Krimināllikums, grozījumi, kriminālatbildība.

Decriminalization has always been an issue, both in roman law and nowadays. As the world changes, so do the tendencies in crime and its harmfulness. Therefore, in order for the sate criminal justice system to work as successfully as possible, chanes in criminal law regulattion are required over time, including except for the Criminal Law that have lost theri revelance or are no longer recognized as important for inclusion in the Criminal Law. Since Criminal Law adoption on June 17, 1998, sixty-nine amendments have been made to the Criminal Law and several norms have been decriminalized from the Criminal Law. A similar approach has been observed in other countries. Through decriminalization, the state has te opportunity to address a number of current problems, both by reducing the number of criminal cases tha cannot be resolved in most cases and by wasting labor on insignificant labor which in turn prevents labor from being used effectively to combat more serious cimes the state and society. The aim of the work is to explain the concept of decriminalization, to study the sitorical decriminalization in Latvia and abroad, as well as to explain the possible benefits of decriminalization. The task of the bachelor’s thesis are to explain the concept of criminalizationa and decriminalization, to study the development of decriminalization in the Criminal Law, to study what changes in foreign criminal regulations have been made in connection with decriminalization, to study statistical data on practice on decriminalizalized norms, to conclude what are the benefits of decriminalizing certain norms, to elaborate proposals for the improvement of criminal law regulation. Key words: decriminalization, criminalization, Criminal Law, amendments, criminal responsibility.
Decriminalization- understanding and development tendencies.
Keywords: Juridiskā zinātne; dekriminalizācija; kriminalizācija; Krimināllikums; grozījumi; kriminālatbildība