Bērnības vardarbības pieredzes, traumas simptomu un aleksitīmijas saistība 20-25 gadus vecām sievietēm - Redliha, Līga (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā tika pētīta bērnības vardarbības pieredzes saistība ar aleksitīmijas līmeni un traumas simptomiem sievietēm. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv atšķirības aleksitīmijas līmenī, ja sievietēm ir dažāda bērnības vardarbības pieredze, kuras traumas simptomu skalas korelē ar aleksitīmijas rādītājiem, ja sievietēm ir dažāda bērnības vardarbības pieredze, kā arī vai pastāv atšķirības traumas simptomu skalās sievietēm ar dažādu bērnības vardarbības pieredzi. Pētījumā tika veidotas 3 grupas, katrā tika iekļautas 30 studējošas sievietes vecumā no 20-25 gadiem. 1 grupā tika iekļautas sievietes ar bērnībā piedzīvotu emocionālas vardarbības pieredzi, 1 grupā sievietes ar bērnībā piedzīvotas fiziskas un emocionālas vardarbības pieredzi, 1 grupā sievietes bez bērnības vardarbības pieredzes. Pētījuma datu ievākšanai tika izmantota demogrāfisko datu anketa, Bērnības vardarbības pieredzes aptauja - Childhood Abuse History Questionnaire (CAHQ), Traumas simptomu aptauja - Trauma Symptom Inventory (TSI), Toronto aleksitīmijas skala - Twenty – Item Toronto Alexithymia Scale (TAS-20). Tika secināts, ka nepastāv atšķirības aleksitīmijas līmenī sievietēm ar dažādu bērnības vardarbības pieredzi. Grupā ar vienlaicīgas fiziskās un emocionālās vardarbības pieredzi bērnībā ir augstāki rezultāti traumas simptomu skalās: seksuālas problēmas, identitātes neskaidrība, PTS izvairīšanās no traumas. Emocionāla vardarbība nav saistīta ar traumas simptomu rašanos pētāmajās grupās. Atslēgas vārdi: bērnības vardarbības pieredze, traumas simptomi, aleksitīmija

The study of the childhood abuse history, alexithymia level and trauma symptoms “mutual relations” is the subject of this paper. The aim of the investigation was to clarify is there any discrepancy in alexithyimia levels in women with different childhood abuse history, which trauma symptoms scales correlate with alexithymia factors in women who have a different childhood history and to clarify if there is any dissimilarity in trauma symptom scales in women with different child abuse histories. The research was carried out with 3 groups, each of them included 30 university students, between 20 and 25 years of age. One of the groups involved women with emotional child abuse experience, the second with physical and emotional child abuse experience, and the third group with no reported childhood abuse experience. Research data was obtained from a demographic questionnaire, Childhood Abuse History Questionnaire (CAHQ), Trauma Symptom Inventory (TSI), and the Twenty – Item Toronto Aleksithymia Scale (TAS-20). The main findings were that there are no significant diferences between women with different child abuse histories in alexithymia level. Physical abuse is related to sexual concerns, and sign of post traumatic stress disorder - intrusive experiences and impaired self reference. Emotional abuse does not correlate with trauma symptoms in any of the research groups. Key words: childhood abuse history , trauma symptoms, alexithymia
Childhood Abuse Experiences, Trauma Symptoms and Alexitimy in 20-25 Year-Old Women
Keywords: Psiholoģija