Ministru kabineta formēšanas procesa uzlabošana valdības darba veicināšanai - Niklase, Sintija (Latvijas Universitāte, 2014)
Latvijā pastāvošā kārtība kādā tiek formēts Ministru kabinets nodrošina varas atzaru līdzsvaru, taču nenodrošina attīstību. Valdībā trūkst kopīgs komandas darbs un tas negatīvi ietekmē valsts kopējo attīstību, līdz ar to nepieciešams palielināt Ministru prezidenta lomu valdības veidošanā un darba organizēšanā, vienlaicīgi samazinot Saeimas ietekmi uz Ministru kabineta sastāva veidošanu. Darbā analizēti vairāki Valsts prezidenta izveidotās ekspertu grupas ieteikumi, kas piedāvā Latvijas pāreju no parlamentāras valdības uz kabineta valdību, ieviest konstruktīvo neuzticības balsojumu un lielāku Ministru prezidenta neatkarību valdības darba vadīšanā. Atslēgas vārdi: racionālais parlamentārisms; valdības formēšanas process; konstruktīvais neuzticības balsojums; Ministru kabinets; valdības stabilitāte; Saeimas neuzticības balsojums.

Cabinet of Minister’s formation procedure provides balance between the branches of power, but does not contribute to progress. The lack of government common teamwork affects negatively the country’s development. It is necessary to increase the Prime Minister’s role in conduction of government’s work and formation of government, while reducing the impact of the Parliament. The aim of paper was to analyze the possible legal solutions provided by a President's group of experts for the enhancement of state administration. It offers to establish the constructive vote of no confidence and to increase the Prime Minister's independence from the Parliament. Keywords: rationalized parliamentary system; formation process of government; constructive vote of no confidence; Cabinet of Ministers; stability of government; parliamentary confidence vote
Improvement of the formation process of the Cabinet of ministers in order to facilitate the functioning of the government
Keywords: Juridiskā zinātne