Sociālo pakalpojumu pieejamība personām ar garīga rakstura traucējumiem Alūksnes novadā - Tomiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Sociālo pakalpojumu pieejamība personām ar garīga rakstura traucējumiem Alūksnes novadā”. Darba mērķis ir noskaidrot sociālo pakalpojumu pieejamības nozīmi personān ar garīga rakstura traucējumiem Alūksnes novadā. Darbā tiek veikts svarīgāko jēdzienu skaidrojums, skaidrota ekoloģiskā sistēmu teorija, veikts iepriekš veikto pētījumu pārskats, noskaidroti sociālo pakalpojumu veidi. Pētījuma metodoloģijā ir izmantota kvalitatīvās pētniecības metode, daļēji strukturēta intervija, gadījuma pētījums. Personām ar garīga rakstura traucējumiem sociālo pakalpojumu pieejamība palīdz nodrošināt sociālo iekļaušanos, iemācīties amata prasmes un iegūtās zināšanas izmantot praktiski. Pareizi vadot, palīdzot un atbalstot, var uzlabot personu ar garīga rakstura traucējumiem labbūtību un parādīt sabiedrībai, ka šādas personas nav ārpus pasaules, bet ir starp mums.

The subject of the Bachelor's work is “Social service availability for persons with mental disorders in the municipality of Aluksne”. The purpose of the work is to clarify the availability of social services meaning for persons with mental disorders in the Aluksne municipality. At work the main concepts are explained, the theory of ecological systems is explained, a review of previous studies is carried out, the types of social services are clarified. The methodology of the study uses a qualitative research technique, a semi-structured interview, a case study.Access to social services for persons with mental disorders helps to ensure social inclusion, to learn the skills of the position and to make practical use of the acquired knowledge. Guiding, helping and supporting properly can improve the well-being of persons with mental disorders and show the public that such individuals are not out of the world but are among us.
Social service availability for persons with mental disorders in the municipality of Aluksne
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; sociālie pakalpojumi; garīga rakstura traucējumi; personas ar garīga rakstura traucējumiem; labbūtība