Nedzimušā dzīvības krimināltiesiskā aizsardzība - Freiberga, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2012)
Šajā darbā pētīts nedzimušā tiesiskais statuss un tiesību apjoms. Darba izstrādes laikā aplūkota kārtība, kādā veic mākslīgo apaugļošanu, darbības ar embriju un augli, kā arī aborta tiesiskais regulējums, kas noteikts Latvijas Republikā, un veikta tā salīdzināšana ar citām valstīm. Lai izprastu pašreizējo nostāju pret šo jautājumu, ir aplūkota arī tā attīstības vēsture. Darba izstrādes laikā autore nonāk pie secinājuma, ka šobrīd Latvijas Republikas normatīvajos aktos pastāv vairāki likuma robi un citas nepilnības. Lai to novērstu, darba autore ierosina ieviest jaunus terminus – embrijs, auglis, dzīvotspējīgs auglis, lai nodalītu nedzimušā attīstības periodus, kas vienlaicīgi nosaka arī pieaugošu tiesību un aizsardzības nepieciešamības apjomu. Likuma robu novēršanai tiek piedāvāts veikt Ministru kabineta noteikumu, Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus, kā arī iekļaut Krimināllikumā jaunu nodaļu, kas aizsargātu embriju un augli, kā arī dzīvotspējīgu augli.

In this paper is examined status of unborn and body of its rights. During elaboration of paper is regarded order of deeds regarding in-vitro fertilization, embryo and fetus, as well as legal regulation of abortion set in Republic of Latvia. This paper provides also comparison of legal regulation of Latvia with other countries. In order to get clear comprehension of today’s attitude to this question history of its development regarded. During elaboration of paper author coms to the conclusion that at this moment in legal acts of the Republic of Latvia exist several legal gaps and other disadvantages. In order to eliminate shortcomings author of paper proposes to introduce new terms: embryo, fetus, and viable fetus. That would allow detaching development periods of unborn and simultaneously determines growing amount of rights and need to be protected. For elimination of legal gaps author suggests elaborate amendments in regulations of the Cabinet of Ministers, in Law on Sexual and Reproductive Health, as well as include a new chapter in Criminal Law, which would protect embryo and fetus, as well as viable fetus.
Criminal protection of unborn life
Keywords: Juridiskā zinātne