Komunikācijas stratēģiju saistība ar apmierinātību pāru attiecībās - Kreile, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis šajā darbā bija izpētīt saistību starp disfunkcionālu un funkcionālu komunikācijas stratēģiju izmantošanu attiecībās un to saistību ar apmierinātību tajās. Pētījuma izlase sastāv no 840 respondentiem. Bakalaura darbā tiek izmantotas divas aptaujas: Apmierinātības ar partnerattiecībām un Komunikācijas paternu aptauja. Pētījuma rezultāti apstiprina, ka funkcionālo jeb konstruktīvās komunikācijas stratēģiju izmantošana attiecībās pozitīvi saistās ar apmierinātību ar pāru attiecībām, bet disfunkcionālo jeb partnera pieprasoša/paša attālināšanās un paša pieprasoša/partnera attālināšanās komunikācijas stratēģijas negatīvi saistās ar apmierinātību ar pāru attiecībām. Statistiskā regresijas analīze atklāja, ka apmierinātību ar attiecībām vislabāk šajā izlasē prognozē konstruktīvas komunikācijas izmantošana attiecībās – jo vairāk savstarpējā mijiedarbībā tiek izmantota konstruktīva komunikācija, kā piemēram, sadarbība, uzklausīšana, sapratne, abpusēja diskusija, abpusēja dalīšanās, jo indivīdi ir apmierinātāki ar attiecībām.

The aim of this study was to examine associations between the use of functional and dysfunctional communication patterns and relationship satisfaction. The sample of this study consists of 840 individuals. Two surveys have been used in this Bachelor’s Paper: The Comprehensive Marital Satisfaction Scale and the Communication Patterns Questionnaire. The results of this survey confirms that the use of the functional or constructive communication positively is associated with relationship satisfaction, but dysfunctional or partner-demand//self-withdraw, and self-demand/partner-withdraw communication patterns negatively is associated with relationship satisfaction. The regression analyses revealed that within this study, constructive communication is the best predictor for relationship satisfaction – the more partners during their interactions use such constructive communication as mutual understanding, mutual discussion, mutual expression, mutual negotiations, and reconciliation, the more satisfied they are with the relationships.
Associations Between Communication Patterns and Relationship Satisfaction
Keywords: Psiholoģija; komunikācijas stratēģijas romantiskajās attiecībās; konstruktīva komunikācija; paša pieprasoša/partnera attālināšanās komunikācija; partnera pieprasoša/paša attālināšanās komunikācija; attiecības