Darba aizsardzības sistēmas pilnveidošana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apakšvienību personālam - Ozoliņš, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2018)
“Darba aizsardzības sistēmas pilnveidošana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apakšvienību personālam.” Darba autors: Andrejs Ozoliņš. Darba zinātniskais vadītājs: Mg. Aleksandrs Babra. Darbs izklāstīts uz 90 lappusēm, ietver 41 attēlu, 10 tabulas, 6 pielikumus, 49 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no četrām daļām. Pirmajā daļa veikta literatūras analīze par darba aizsardzības prasību un normatīvo regulējumu tendencēm ugunsdzēsības un civilās aizsardzības jomā, Eiropas savienības valstīs, ASV un Latvijā. Tiek analizēti darba vides riska faktori ugunsdzēsības un glābšanas dienestu darbiniekiem, kā arī ietekme uz viņu veselību, strādājot bīstamajos darba apstākļos notikuma vietā. Otrajā daļā tiek aprakstītas pētījuma izmantotās riska novērtēšanas metodes un sistēmas. Trešajā daļa tiek pētīts VUGD esošas darba aizsardzības sistēmas normatīvais regulējums, veikts pētījums un aptaujās iegūto datu analīze. Aptaujas dati liecina par darbu bīstamos darba apstākļos un par bīstamo faktoru ietekmi uz darbinieku veselības stāvokli. Pētījuma ceturtajā daļā, sniegti ieteikumi darba aizsardzības un preventīvo pasākumu pilnveidošanai VUGD personāla darba vides risku mazināšanai.

“Improvement of occupational safety and health system for the staff of the State fire and rescue service team.” Author: Andrejs Ozoliņš. Scientific leader: M.sc. Aleksandrs Babra. Total number of pages 90, including 41 figures, 10 tables, 6 attachments and 49 information sources. Master`s thesis consists of four chapters. First chapter introduce with general trends of legislative acts related to work safety issues in civil protection, firefighting and rescue field in Latvia, European Union countries and USA. There is provided analysis of possible risk factors for firefighters-rescuers working on accident sites and impact of this risk factors to firefighters helth. The second chapter describes methods and systems used for risk evaluations. Third chapter provides analysis of internal legislative acts for existing work safety system used within SFRS. There is analysis of opinion poll (survey) provided among firefighters-rescuers of State Fire and Rescue Service. Conclusions and recommendations for improvement of work safety and risk reduction in SFRS have been prepared on fourth chapter of this Master`s thesis.
Improvement of occupational safety and health system for the staff of the State fire and rescue service team.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; VUGD; UGUNSDZĒSĪBA; GLĀBŠANA; RISKA FAKTORI; TRAUMAS