Celtniecības rotaļas matemātisko priekšstatu attīstībai āra nodarbībās bērniem pirmsskolas izglītības trešajā posmā - Pumpure, Anita (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autors: Anita Pumpure Darba nosaukums: Celtniecības rotaļas matemātisko priekšstatu attīstībai āra nodarbībās bērniem pirmsskolas izglītības trešajā posmā Darba mērķis: pētīt celtniecības rotaļas matemātisko priekšstatu attīstībai āra nodarbībās bērniem pirmsskolas izglītības trešajā posmā. Darba ietvaros veikta teorētisko avotu analīze par bērnu matemātisko priekšstatu veidošanos un āra nodarbību ietekmi uz bērnu attīstību, kā arī empīrisks pētījums ar 30 bērniem vecumā no 5 līdz 7 gadiem. Pētījuma rezultāti apliecina, ka celtniecības rotaļas veicina matemātisko priekšstatu attīstību, īpaši uzlabojot bērnu spēju uztvert un salīdzināt formas, lielumus un telpiskās attiecības. Darbs sastāv no 54 lapaspusēm, 10 attēliem, 5 tabulām, 25 izmantotiem literatūras avotiem, 13 pielikumiem. Atslēgas vārdi: celtniecības rotaļas, pirmsskola, matemātiskie priekšstati, āra nodarbības.

Author: Anita Pumpure Title: Construction Play for Developing Mathematical Concepts in Outdoor Activities for Children in the Third Stage of Preschool Education The aim of the study: to explore the role of construction play in developing mathematical concepts in outdoor activities for children in the third stage of preschool education. The research involves an analysis of theoretical sources on the formation of children's mathematical concepts and the impact of outdoor activities on child development, as well as an empirical study conducted with 30 children aged 5 to 7 years. The results confirm that construction play fosters the development of mathematical concepts, particularly enhancing children's ability to perceive and compare shapes, sizes, and spatial relationships. The work consists of 54 pages, 10 illustrations, 5 tables, 25 references, 13 appendices. Keywords: construction play, preschool, mathematical concepts, outdoor activities.
Construction Play for Developing Mathematical Concepts in Outdoor Activities for Childrenin the Third Stage of Preschool Education
Keywords: Izglītības zinātnes; celtniecības rotaļas; pirmsskola; matemātiskie priekšstati; āra nodarbības