Mūzikas izmantošana dažādu tipu sporta veikalos - Frišenfelde, Magda (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba nosaukums ir: „Mūzikas izmantošana dažādu tipu sporta veikalos”. Bakalaura darba mērķis bija ar kvantitatīvā novērojuma palīdzību izpētīti, kā mūzika tiek izmantota Rīgas centra sporta veikalos, kāda mūzika tajos tiek atskaņota un kādā ir tās kvalitāte. Strukturētajās intervijās ar veikalu vadītājiem un maiņu vadītājiem noskaidrot vai mūzika tirdzniecības vietās tiek izmantota fona aizpildīšanai vai arī kā mārketinga resurss klientu piesaistei. Strukturētajās intervijās ar pircējiem, noskaidrot viņu viedokli par atskaņoto mūziku Rīgas centra sporta veikalos, kā arī mūzikas nepieciešamību un nozīmi tirdzniecības iestādēs. Darba teorētisko pamatu veido pētījumi par cilvēku mūzikas uztveri un mūzikas atskaņošanu tirdzniecības iestādēs, kā arī sociologu viedoklis par mūzikas funkcijām sabiedrībā, un ar to saistītos procesos. Darba metodoloģiju veido gadījuma pētījums, kurā izmantots kvantitatīvs novērojums, strukturētās un daļēji strukturētās intervijas. Pētījums ļauj secināt, ka mūzika ārzemju un vietējo īpašnieku veikalos tiek izmantota atšķirīgi, jo atšķiras mūzikas izmantošanas mērķi starp veikalu tipiem. Ārzemju īpašnieku veikalos tā tiek izmantota mārketinga nolūkiem lai piesaistītu pircējus, savukārt vietējo Latvijas īpašnieku veikalos tā kalpo kā fona elements. Pircēji to arī pamana un uzsver, ka mūzika ir svarīga veikala mārketinga sastāvdaļa, tomēr Latvijā tā netiek pietiekami prasmīgi izmantota. Atslēgvārdi: Mūzika, pircējs, ārzemju īpašnieku veikali, vietējo Latvijas īpašnieku veikali, veikalu mūzika, veikalu vadītāji, gadījuma pētījums.

The heading of bachelor thesis is: „Use of the music in different types of sports shops”. The aim of the bachelor’s paper was to investigate the choice of music and quality of it in the sport shops of the centre of Riga with the help of quantitative observation. By using structured interviews with shop managers or shift managers the author’s intention was to clarify the utilization of music in shopping places as the means of background or as a resource to attract customers. Also, in structured interviews with the customers the author wanted to clear up their opinion about the music recorded in the sport shops of the centre of Riga, as well as the necessity and role of music in marketing establishments. The theoretical part of the work is based on the research of the perception of music and recording of it in marketing establishments, as well as on the sociologists’ opinion about the functions of music in the society and processes connected with it. The methodology of the work is formed by a case study where a quantitative observation and structured/partly structured interviews have been used. The research leads to the conclusion that music in the shops of foreign and local owners have been made use of differently, because the aims of utilizing music differ among several types of shops. In the shops of foreign owners the music has been used in order to attract customers, whereas in the shops of Latvian owners it serves as a background element. The customers have noticed it and they emphasize that music is a significant part of the shop marketing, although in Latvia it has not been put to use in an appropriate way. Keywords: music, customer, shops of foreign owners, shops of local Latvian owners, shop music, shop managers, case study.
Use of the music in different types of sports shops
Keywords: Socioloģija