Apstāklis, kas izslēdz kriminālatbildību- galējā nepieciešamība - Maksimova, Alise (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba temats ir “Apstāklis, kas izslēdz kriminālatbildību – galējā nepieciešamība”. Galējā nepieciešamība krimināltiesībās nav bieži izplatīta, tādēļ autore šajā darbā to analizē un izdara savus secinājumus par šo apstākli, kas izslēdz kriminālatbildību. Darba autore šajā darbā analizē galējās nepieciešamības institūta vēsturisko attīstību, jēdzienu un būtību, kā arī analizē galējās nepieciešamības regulējumu citu valstu krimināltiesībās. Šajā darbā tiek aprakstīti tiesīguma nosacījumi, kuriem ir jāizpildās, lai varētu noteikt, vai persona ir rīkojusies galējās nepieciešamības situācijā, kā arī analizēta tiesu prakse, kas skar galējo nepieciešamību. Autore darbā ir iekļāvusi arī dažādus ierosinājumus, ar ko vajadzētu papildināt Krimināllikumu. Bakalaura darbs ir izstrādāts balstoties uz Krimināllikumu, ārvalstu krimināllikumiem, dažādu autoru viedokļiem, kā arī balstoties uz tiesu praksi.

The theme of the Bachelor’s is "The circumstance excluding criminal responsibility - in extreme necessity". The extreme necessity in criminal law is often not common, so the author of this work analyzes and draws their own conclusions on that circumstance, which excludes criminal liability. The author in this work analyzes the extreme necessity Institute of the historical development, the concept and nature, as well as analyzes how extreme necessity frameworks other countries criminal laws. This work describes the eligibility conditions which must be met in order to determine whether a person has acted in extreme necessity situation, as well as the analysis of the case law that affect the extreme necessity. The author has also included various suggestions, which should be complementary to the Criminal Law. Thesis has been developed on the basis of the Latvian Criminal Law, foreign criminal law, various authors' opinions as well as on the basis of case law. Keywords: exclusion of criminal responsibility, extreme necessity, eligibility conditions, the existence of a threat, danger evaluation.
The circumstance excluding criminal responsibility- in extreme necessity
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālatbildības izslēgšana; galējā nepieciešamība; tiesīguma nosacījumi; draudu esamība; briesmu izvērtēšana