Faktiskās un juridiskās kļūdas veidi un to juridiskās sekas Latvijā, Vācijā, Šveicē un Austrijā - Leja, Māris (Latvijas Universitāte, 2023)
Promocijas darbs ir zinātniskais darbs, kas veltīts materiālo krimināltiesību pamatjautājumiem. Pētījumā, veicot Latvijas, Vācijas, Austrijas un Šveices teorijas un prakses salīdzinājumu, ir analizēti šādi jautājumi: - vai Latvijas krimināltiesību teorijā paustās atziņas par maldību iztur to pārbaudi; - ja pārbaude netiek izturēta, precizēt un/vai koriģēt attiecīgās atziņas; - maldības problēmjautājumi, kuriem līdz šim Latvijas krimināltiesību teorijā un praksē nav pievērsta uzmanība. Pētījumā izdarītie secinājumi ne vienmēr sakrīt ar Latvijas krimināltiesībās valdošo viedokli. Darbā ir izvirzīti priekšlikumi ne tikai iespējamiem Krimināllikuma grozījumiem, bet arī pastāvošās prakses maiņai spēkā esošā likuma ietvaros. Atslēgas vārdi: nodoms, faktiskā un juridiskā kļūda, princips “likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības”, tiesiskā paļāvība.

The doctoral thesis is a scientific thesis dedicated to fundamental issues of substantive criminal law. The aims and objectives of the thesis, while comparing theory and practice in Latvia, Germany, Austria and Switzerland, are as follows: - to ascertain whether the conclusions concerning error, which are expressed in the Latvian criminal law theory, withstand the test; - if the test is not passed, to clarify and / or adjust the relevant conclusions; - to address challenging issues of error that have not been yet addressed in Latvian criminal law theory and practice. The conclusions drawn in the course of the research do not always coincide with the views currently prevailing in Latvian criminal law. This thesis puts forward proposals not only for possible amendments to the Criminal Law, but also for changing the existing practice within the framework of the existing law. Keywords: intent, factual and legal error, the principle "ignorance of the law does not exempt from liability", legitimate expectations.
Klassifikation von Tatbestands- und Verbotsirrtuemern, sowie deren rechtlichen Folgen in Lettland, Deutschland, Schweiz und Oesterreich
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Tiesību zinātne; Tiesību zinātne*Law