Komercbanku noguldījumu tirgus analīze Latvijā - Ābeltiņa, Inese (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba temats ir „Komercbanku noguldījumu tirgus analīze Latvijā”. Darbā tiek apskatīti Latvijas komercbanku pasīvo operāciju būtība, noguldījumu jēdziens un to piesaistīšanas pamata principi, noguldījumu analīzes pamata virzieni un to novērtēšanas metodes. Analīze tiek veikta par laika periodu no 2002. gada līdz 2006. gadam. Darbs sastāv no trīs daļām: pirmajā tiek apskatīti komercbankas noguldījumu bāzes veidošanās teorētiskie aspekti; otrajā – tiek veikta Latvijas komercbanku noguldījumu tirgus attīstību raksturojošo rādītāju analīze un trešajā daļā tiek atklātas pamata problēmas un riski, kuri ir saistīti ar noguldījumu tirgus attīstību Latvijā. Latvijas komercbanku noguldījumu bāzes veidošanā un to attīstību raksturojošā rādītāju analīzē tiek izmantotas šādas metodes- salīdzināšana, grupēšana, dinamiski- strukturālā analīze, grafisko attēlu izmantošana, Latvijas Republikas normatīvo aktu, Latvijas un ārzemju autoru darbu, periodisko un interneta izdevumu pētīšana. Analīzes rezultātā tiek dots Latvijas komercbanku noguldījumu tirgus attīstību raksturojošo rādītāju dinamika un atklātas komercbanku problēmas un riski noguldījumu piesaistīšanā. Darbā tiek piedāvāti priekšlikumi komercbanku noguldījumu piesaistīšanas politikas pilnveidošanai.

ANOTATION The subject of thesis work is the analysis of the commercial bank deposit market in Latvia. The meaning of passive operations, idea of deposits and principles of attracting them, analysis of deposits in general and it’s evolution methods in commercial banks of Latvia are the aspects considered in the work. The work views the period from year 2002 till 2006. There are three parts in the work. The theoretical aspects of base of making deposits in commercial banks are the first one. The analysis of typical indicator of deposits in Latvia is the second one. The third part defects the basic problems and risks connected to development of deposit market in Latvia. The following methods are used to describe the base and evolution deposits in commercial banks of Latvia- comparing, grouping, dynamic- structural analysis, graphs, the laws of the Republic of Latvia and studying the periodical issues of Latvian and foreign authors and internet. The dynamics, problems and risk segments are shown in the case of analysis of attracting deposits of commercial banks. The bachelor work is offering some of the solutions in politics of attracting the deposits.
The analysis of the commercial bank deposit market in Latvia
Keywords: Vadībzinātne