Bioloģiskās daudzveidības interpretācija meža resursu lietošanas gadījumos Latvijā - Titāne, Paula Elīza (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Bioloģiskās daudzveidības interpretācija meža resursu lietošanas gadījumos Latvijā” un mērķis ir uzzināt iedzīvotāju, to starp mežu īpašnieku, vides speciālistu un mežu uzņēmumu u.c. aģentu bioloģiskās daudzveidības interpretāciju meža resursu lietošanas gadījumos. Pētījumu rezultātu iegūšanai tika izmantota tiešsaistes aptauja un daļēji strukturētās intervijas. Bakalaura darbā tika izmantota aģentu tīkla teorija, kas skaidro dažādu iesaistīto aģentu savstarpējo mijiedarbību. Galvenie darba secinājumi ir, ka meža nozarē ir iesaistīti ļoti daudz aģenti starp kuriem ir novērojamas pretrunas bioloģiskās daudzveidības interpretācijā. Pētījumā tika atklāts, ka pastāv divi idejiskie virzieni- 1) atbalsts prioritāri bioloģiskās daudzveidības un vides sargāšanai un 2) atbalsts prioritāri ekonomikas attīstībai.

The topic of the bachelor thesis is “Interpretation of biodiversity in cases of forest resource use in Latvia” and the aim is to find out the interpretation of biodiversity from the population, including forest owners, environmentalists and forest companies, etc. in cases of forest resource use. An online survey and semi-structured interviews were used to obtain the results of the research. Actor- network theory was used in the bachelor's thesis, which explains the interaction between the various agents involved. The main conclusions are that a large number of agents are involved in the forest sector, among whom there are contradictions in the interpretation of biodiversity. The study revealed that there are two ideological directions - 1) support for the protection of biodiversity and the environment, and 2) support for economic development.
Interpretation of biodiversity in cases of forest resource use in Latvia
Keywords: Socioloģija; Bioloģiskā daudzveidība; Meži; Aģentu tīkla teorija; Interpretācija