AMZ virsotnes tuvumā esošo pulsējošo zvaigžņu augstas izšķirtspējas spektroskopija - Puķītis, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā veikta augstas izšķirtspējas spektra modelēšana trim AMZ virsotnes tuvumā esošām zvaigznēm ar mērķi precizēt atmosfēras parametrus un ķīmisko sastāvu, kā arī aprēķināt raksturlielumu izmaiņas pulsāciju gaitā. Konstatēts, ka IRAS 22272+5435 efektīvā temperatūra pulsāciju laikā mainās 650 K diapazonā, bet brīvās krišanas paātrinājums par 0.2 dex, kas liecina par zvaigznes rādiusa izmaiņām ar kārtu 14.5 R☉. IRAS 07057-1150 efektīvā temperatūra mainās vismaz 300 K diapazonā. Pirmo reizi aprēķināta deviņu ķīmisko elementu (Na, V, Mg, Ce, Se, Sr, Er, Tm, Lu) koncentrācija IRAS Z02229+6208 un IRAS 22272+5435 atmosfērās.

High resolution optical spectra of three evolved stars near the tip of AGB are modelled by the means of spectral synthesis with the goal to update atmospheric parameters and abundances, and estimate variation of stellar parameters during pulsation cycle. The effective temperature for IRAS 22272+5435 varies in the range of 650 K and the surface gravity log g in the range of 0.2 dex, which leads to changes in the stellar radii of 14.5 R⊙. The effective temperature for IRAS 07057-1150 is variable in the range of at least 300 K. The abundance for nine chemical elements (Na, V, Mg, Ce, Se, Sr, Er, Tm, Lu) are estimated for the first time in the atmospheres of IRAS Z02229+6208 and IRAS 22272+5435.
High-resolution spectroscopy of pulsating stars near the tip of AGB
Keywords: Fizika; zvaigžņu pulsācijas; zvaigžņu spektroskopija; AMZ zvaigznes; pēc-AMZ zvaigznes